13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialStartup Cafe: Consultanţii fiscali activi sunt de aproximativ nouă ori mai puţini...

Startup Cafe: Consultanţii fiscali activi sunt de aproximativ nouă ori mai puţini decât ar fi necesari pentru noul impozit pe gospodărie

Numărul consultanţilor fiscali independenţi calificaţi activi este, în acest moment, mai mic de nouă ori decât ar fi nevoie pentru noul impozit pe gospodărie, arată un calcul realizat de Startup Cafe. În Registrul Consultanţilor Fiscali şi al Societăţilor de Consultanţă Fiscală sunt 4135 de angajaţi activi din 5502. La aceştia se adaugă peste 400 de societăţi de consultanţă fiscală. 

Potrivit Ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, pentru introducerea noului impozit pe venitul global ar fi nevoie de 35.000 de consultanţi, plătiţi de stat să asigurare consultanţă gratuită pentru depunerea declaraţiilor de impozit şi pentru plata taxelor, informează Hotnews.ro. Acesta am mai adăugat că “ar fi fezabil” ca un consultant fiscal să se ocupe, în medie, de 200 de gospodării. La 7,5 milioane câte sunt inventariate statistic ar fi nevoie de 37.000 de consultanţi (sau consilieri) fiscali din care cam 21.000 în municipii şi oraşe şi vreo 16.000 în comune. Numai în Bucureşti, de exemplu, ar fi nevoie de 3800 de consultanţi fiscali. 

 

Aşa cum a fost anunţată, eventuală introducere, din 2018, a unui nou sistem de impozitare ar presupune modificarea din temelii a taxării veniturilor persoanelor fizice. În primul, rând ar fi vorba despre impozitarea pe venitul global al gospodăriilor, mod taxare care nu a mai fost aplicat în România. 

Social-democraţii menţionează acest lucru în programul de guvernare 2017-2020 adăugând că declaraţia de impozit pe venitul gospodăriei “va avea că baza de plecare declaraţia de patrimoniu ce se va depune o singură dată, în aceleaşi condiţii precum declaraţia de venit global” 

Potrivit sursei citate, o noutate ar fi de privit cu mare atenţie: taxarea pe “venitul globalizat al gospodăriilor”. România a mai avut sistem de impozitare pe venitul globalizat – dar nu pe gospodărie, ci individual -, până în 2005 când a guvernul de atunci a introdus aşa numită “cota unică” de 16% pe venituri. “Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectiva fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună şi atunci acceptă pe propria declaraţie să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun” , este explicaţia ministrului de finanţe.

Un consultant fiscal, pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile, acesta va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliul sau, către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale. Această măsură va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din ţară, din cadrul tuturor instituţiilor publice din România. Selectarea şi pregătirea celor care doresc să devină consultanţi fiscali se vor face etapizat, până cel târziu la 1 decembrie 2018, atunci când, pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant, mai arată studiul citat.

Întreaga analiză Startup Cafe poate fi consultată AICI.

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă