17 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Constructorii constănţeni, recunoscuţi în Germania

Salariaţii firmelor din domeniul construcţiilor se pot perfecţiona gratis, printr-un program multinaţional.

Premieră pe piaţa forţei de muncă constănţeană. Fundaţia Româno-Germană Timişoara, în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanţa, lansează un program multinaţional de perfecţionare destinat lucrătorilor din construcţii. „Competenţe la nivel european pentru creşterea ocupabilităţii angajaţilor şi a competitivităţii firmelor din domeniul construcţiilor, prin metode inovative de formare profesională continuă” are o valoare de 18, 9 milioane lei. „Cursurile vor începe pe 1 februarie 2011. 1.620 de angajaţi vor putea fi perfecţionaţi pe durata a trei ani”, a precizat Nicolae Cernei, directorul fundaţiei. Este unul dintre puţinele programe de perfecţionare destinate lucrătorilor activi, şi nu şomerilor.

Cel mai interesant aspect al modulelor de pregătire este faptul că, cel puţin în cazul cursanţilor constănţeni, aceştia vor beneficia de pregătire practică într-un modul la distanţă. După modelul german, specializarea constructorilor necesită o perioadă minimă de pregătire teoretică, dar mai ales practică. Astfel, în cadrul unor ateliere special amenajate se învaţă procedurile de turnare a betoanelor, zidărie etc. Cum FRGT dispune de  aceste facilităţi, constructorii de la malul mării vor putea urmări şi participa activ în sistem on- line la aceste module de pregătire. Spre finalul pregătirii, cursanţii vor parcurge ultima etapă a cursului la centrul din Timişoara, iar toate costurile legate de acest program sunt suportate de organizatori. Patronatul IMM Constanţa urmează să selecteze firmele şi salariaţii care vor parcurge aceste module de specializare, iar certificatele de atestare sunt valabile atât în România, cât şi în Germania.  

Fonduri europene

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 şi are ca parteneri, pe lângă organizaţiile româneşti, Handwerkskammer Rhei-Main (HWK) Frankfurt Germania, Berufsforderungsinstitut Oberostereich Linz Austria şi Panormedil-Ente Scuola Edile di Palermo Sicilia, organizaţii recunoscute pe plan internaţional pentru programele de perfecţionare pe piaţa muncii.

Ultima oră
Pe aceeași temă