7.3 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialConstrucţii din gips-carton la nivelul plafonului

Construcţii din gips-carton la nivelul plafonului

Necesitatea întrebuinţării gips-cartonului în vederea rezolvării unor situaţii la nivelul plafonului apare în două situaţii distincte, iar funcţiile lui se pot împărţi, de asemenea, în două clase.

Prima dintre situaţii se iveşte atunci când, în urma unor lucrări radicale de reamenajare – cum sunt demolările de pereţi – este necesară refacerea anumitor zone. Cel mai frecvent exemplu care poate fi dat este cel al grinzilor care rămân aparente după ce au fost eliminaţi pereţii de sub ele.

Aceeaşi situaţie poate să apară şi în zona superioară a ferestrelor, după ce este desfiinţat vechiul sistem al jaluzelelor exterioare, sistem care, de obicei, este încastrat în perete.

Tot în această categorie mai trebuie să includem şi cazurile de tavane cu planeitate defectuoasă, cazuri ce-şi găsesc cu uşurinţă rezolvarea în construirea unor tavane false din gipscarton (foto 1).

A doua situaţie nu este condiţionată de astfel de lucrări de remediere, ci ea este dependentă doar de dorinţa proprietarilor de a-şi decora locuinţa cu diferite volume şi scafe montate pe suprafaţa plafonului (foto 2).

În foarte multe cazuri, cele două situaţii, pe care le-am prezentat distinct, se leagă organic, întotdeauna această legătură urmând traseul dinspre prima situaţie spre a doua. Mai exact, atunci când este necesară mascarea unei anumite zone a plafonului, ea se va face cu un volum care îndeplineşte şi un rol estetic (foto 3).

În ceea ce priveşte clasificarea funcţiilor gips-cartonului, ea cuprinde două mari clase: cea utilitară şi cea estetică. Şi aici vom întâlni adesea o combinaţie a celor două funcţiuni, tocmai acest atribut al gips-cartonului făcându-l atât de mult utilizat în amenajările actuale.

Plăcile din gips-carton se folosesc în sisteme de construcţie pe cât de simple, pe atât de eficiente. Acestea sunt constituite din două componente elementare: suportul (structura metalică realizată cu profile orizontale şi verticale) şi plăcile. Cu aceste sisteme se pot pune în operă o multitudine de soluţii, ca cele menţionate mai sus.

În afara acestor categorii mari de soluţii în care gips-cartonul poate fi folosit, mai trebuie să amintim şi pe cele care pot fi obţinute prin modificarea unor elemente precum tip şi număr de plăci, grosime şi dimensiune a structurii metalice, care au drept scop adaptarea proiectelor de amenajare la anumite condiţii specifice.

 

Cele mai citite

Cine sunt antreprenorii cu care s-a văzut preşedintele PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în ultima vreme s-a văzut cu mai mulţi oameni de afaceri din România pentru a găsi acea...

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Statul eşuat se vede altfel din balconul Palatului Cotroceni

Zilele trecute am aruncat un ochi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, cu gândul să aflu ce mai face preşedintele pentru țară. Habar nu am...
Ultima oră
Pe aceeași temă