14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialConstănţenii redescoperă cinematografia rusească

Constănţenii redescoperă cinematografia rusească

Zeci de constănţeni au umplut, luni seară, începând cu ora 18.00, sala mică a Casei de Cultură din oraş, la deschiderea celei de-a II-a ediţii a Festivalului de Film Rusesc Kino+ 2012.

“Săptămâna premierelor ruseşti pe marele ecran din Constanţa” a debutat cu proiecţia peliculei „Ultimul canton”, un film realizat în 2010, în regia lui Aleksei Ucitel şi a Irinei Gorlova. Acest film a fost nominalizat la „Globul de Aur” pentru „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial.

Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomo­­tiva spre necunoscut, unde îi este sortit să-şi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa, care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa. „Mi-a plăcut

filmul, cu toate că subiectul a fost unul trist. Mi-am adus aminte de anii studenţiei mele, atunci când urmăream multe filme ruseşti, recunoscute pentru realizarea lor deosebită”, ne‑a spus un cinefil la ieşirea din sala de spectacole.

La deschiderea festivalului de film rusesc au praticat, alături de cinefili, preşedintele ruşilor lipoveni din Constanţa, Nichifor Vorobiov, consulul general al Federaţiei Ruse, Mihai Mi­­hai­­lovici Reva, de asemenea de­putatul Miron Ignat, care este şi preşedintele Comunităţii ruşilor lipoveni din România. Aceştia au vorbit în deschiderea evenimentului despre importanţa promovării culturii ruseşti şi prin intermediul cine­matografiei. „Am iniţiat acest proiect pentru a îmbogăţi cultura ruşilor lipoveni şi pentru cei care iubesc limba rusă. Tinerii trebuie ajutaţi să vadă cultura rusă”, a precizat Nichifor Vorobiov. Pentru cine încă nu ştie, accesul în sala Casei de Cultură pentru acest eveniment este gratuit. Principalul organizator al festivalului este Comunitatea ruşilor lipoveni din România. Pentru anul viitor se doreşte extinderea reţelei filmului rusesc în toată ţara. 

Ce mai puteţi vedea săptămâna aceasta

Miercuri – 5 septembriePovestea Cosmosului meu  [ROMADESUS] (2009),

regizor Iana Poliaruş

Joi – 6 septembrie –
Bunica Tosia (2003),
regizor Lidia Bobrova

Vineri – 7 septembrie –
Credinţă (2009),
regizor Lidia Bobrova

Sâmbătă – 8 septembrie

Georg (2008),
regizor Peeter Simm

Duminică – 9 septembrie –

Efect de seră (2005),
regizor Valeri Ahadov

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă