12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialConstănţenii au aflat secretul baclavalei

Constănţenii au aflat secretul baclavalei

La evenimentele organizate cu ocazia Zilelor Recoltei, constănţenii au deprins câteva din tainele bucătăriei tătarilor turco-musulmani, au învăţat să picteze şi, dacă au avut bani, şi-au umplut şi cămara cu zarzavaturi.

 
Sfârşitul de săptămână a aparţinut, de departe, sărbătorilor organizate pentru recoltele obţinute. Astfel, sâmbătă, au debutat, la Năvodari, manifestările prilejuite de sărbătoarea „Zilele Recoltei”. Pe stadionul „Flacăra” din localitate producători şi comercianţi din diferite zone ale ţării şi judeţului Constanţa au expus, timp de două zile, atât produse agroalimentare, cât şi diverse obiecte de îmbrăcăminte şi artizanat. Găseai aici de la „cocoşei de zahăr” la căciuli şi cojoace de iarnă, de la must prospăt stors, în faţa clientului, la vin de doi sau mai mulţi ani, la turtă dulce. Totul condimentat de zarzavaturi, saci de cartofi, fructe, într-un colorit menit să-ţi ia ochii. Pentru participanţii la manifestări, administraţia locală a pregătit şi o serie de spectacole, după cum a precizat primarul oraşului, Nicolae Matei, „înregistrate”: „Socializăm să uităm de greutăţile astea cotidiene, s-avem posibilitatea să cumpărăm pentru perioada rece tot ce înseamnă legume, zarzavaturi, mai ieftin. Mai ascultăm o din asta înregistrată, că bani pentru artişti avem mai puţini”, a declarat edilul de la Năvodari.

Ziua oraşului Murfatlar

În vreme ce sărbătoarea a ţinut două zile şi nopţi la Năvodari, cei din Murfatlar au ales să serbeze pe 29 septembrie Ziua oraşului. Reţeta a fost una simplă: mititei, preparate tradiţionale, nelipsitele popcorn şi vată de zahăr cu… aromă de mere verzi şi spectacolul oferit de autorităţi. Interesant este că la Murfatlar cetăţenilor oraşului le-au fost oferite şi lecţii de pictură, după cum ne-a declarat instructorul coordonator al Cercului de pictură din cadrul Casei de cultură Murfatlar, Maria Coşoiu. Aceasta a pictat alături de copii pe sticlă, în special, iar cei mari, la cerere, au fost şi ei iniţiaţi în tainele acestei arte. de altfel, după cum ne-a precizat Maria Coşoiu, mai mulţi adulţi s-au arătat interesaţi să înveţe să picteze şi au solicitat organizarea de cursuri în acest sens.

Dezvăluiri culinare

La manifestare au fost prezente foarte multe gospodine de etnie musulmană, care ne-au oferit o serie de secrete culinare: „Secretul şuberecului constă în prepararea cărnii: trebuie pus piper, ceapă şi un pic de izmă. Secretul la baclava stă în siropul care trebuie să fie suficient de dulce”, ne-a spus Nurizan Amet. „Giantâcurile (plăcinte cu carne) trebuie tăvălite prin ulei şi apoi puse-n tavă, la copt”, ne-a dezvăluit Reize Memet, preşedintele filialei Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Murfatlar.

Preţuri mai mici decât în pieţe, la Mangalia

Şi la Mangalia s-a organizat, în weekend, festivalul Zilelor Recoltei. La eveniment au fost peste 50 de comercianţi, care au expus produse agro-alimentare tradiţionale, mustării, produse de peşte, legume-fructe, artizanat şi produse vestimentare specifice diferitelor zone ale ţării. “Este un eveniment cu tradiţie, pe care încercăm să-l adaptăm nevoilor curente ale cetăţenilor. De aceea, la Zilele Recoltei sunt prezenţi producători care practică preţuri corecte, aşa cum din păcate nu se întâmplă, încă, în pieţele din oraş”, a subliniat primarul Mangaliei. În discuţiile cu cetăţenii prezenţi la eveniment, el a dat asigurări că municipalitatea se va implica direct pentru atragerea producătorilor în pieţe şi eliminarea intermediarilor. În discuţiile cu cetăţenii prezenţi la eveniment, el a dat asigurări că municipalitatea se va implica direct pentru atragerea producătorilor în pieţe şi eliminarea intermediarilor. Totodată, Cristian Radu i-a informat pe locuitorii oraşului despre demersurile municipalităţii privind furnizarea agentului termic în iarna care urmează, acţiunile de sterilizare a câinilor fără stăpân, extinderea locurilor de joacă şi a terenurilor de sport din Mangalia.

Ministrul Culturii, în campanie electorală?

Alături de primarul din Năvodari a venit şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti care a ţinut să precizeze că „Zilele Recoltei au şi o componentă culturală. Adunarea oamenilor într-un loc, cu un anumit prilej, înseamnă tot un eveniment de cultură. Câtă vreme există tradiţie, tradiţia face parte din cultură, iar prezenţa mea la Năvodari se justifică din trei puncte de vedere: sunt prietenul primarului Nicolae Matei, pe care cu multă înţelepciune l-aţi ales, sunt senator şi de Năvodari, dar şi pentru că sunt ministru al Culturii.” Puiu Haşotti va mai candida la un mandat de senator în colegiul care cuprinde oraşul Năvodari.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă