24 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialConstanta, un judet poluat

Constanta, un judet poluat

La nivelul judetului Constanta, potrivit informatiilor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta, nu sunt intreprinderi care risca sa fie inchise pentru ca nu au facut investitii de mediu. Cu toate acestea, pe lista neagra a Ministerului Mediului apare societatea Avicola Constanta.

Inca din prima zi a anului viitor, marile societati poluatoare care nu respecta normele de mediu se vor pricopsi cu amenzi serioase. Ministerul Mediului a dat deja publicitatii o lista cu firmele poluatoare, care nu s-au conformat. Aceste intreprinderi vor trebui sa faca investitii mari pentru a ramane deschise, in caz contrar amenzile pentru emisiile poluante vor fi usturatoare. Vasile Petro, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Constanta, este de parere ca in cazul firmei Avicola nu mai este nevoie sa vina cineva sa o inchida din cauza ca este o intreprindere falimentara. “Nici nu dorim acest lucru, chiar daca nu s-ar fi aflat in aceasta situatie! Nu acesta este scopul declarat al Garzii de Mediu, Comisariatul Judetean Constanta! Urmarim sa-i informam pe agentii economici despre noile norme dupa care ne vom ghida de la data de 1 ianuarie 2007 si abia dupa ce isi vor insusi legislatia, in cazul in care constatam ca nu o respecta, vom trece si la masuri.” In astfel de conditii, marilor firme nu trebuie sa le lipseasca planurile de investitii antipoluare. Daca statul nu va lua masuri drastice in privinta societatilor poluante, va fi obligat sa suporte amenzi usturatoare din partea europenilor. Pe de alta parte, Uniunea Europeana este cu ochii pe noi si este gata sa ne aplice acelasi tratament ca si celorlalte tari membre. Si la 200.000 de euro pe zi pot ajunge amenzile, care vor fi suportate de catre stat.

Aerul curat lipseste

In pragul aderarii, constantenii din intreg judetul sunt coplesiti de poluare. Ne referim la noxele din aer, din apa sau zgomotul peste limita suportabila in anumite zone. Pe timpul sezonului estival, zgomotul devine o problema serioasa si in special in zonele populate cum ar fi statiunile litorale. In judetul Constanta, exista multe zone critice din punct de vedere al poluarii. Zona din vecinatatea Termoelectrica SA CET Palas este o una cu vechi probleme, unde din cauza emisiilor caracteristice instalatiilor mari de ardere, localnicii nu se pot bucura de un aer foarte curat. Nici zona adiacenta La Farge Romcim Medgidia, unde intalnim poluare cu pulberi fine, cantitati mari in intervale scurte de timp, din cauza opririi electrofiltrelor si Zona Port Constanta, in zona operarii cu produse petroliere, din cauza emisiilor de pulberi, nu ofera un decor prea aerisit. Principalii operatori de astfel de substante sunt Minmetal SA, Sicim SA, Chimpex, SA, Comvex SA. Tot in aceeasi categorie intra si zona Rompetrol Navodari – rafinare si petrochimie, unde intalnim emisii de gaze CO, SO2, H2S, hidrocarburi volatile, care ridica mari probleme din cauza acestor emisii. Masuri pentru reducerea impactului asupra mediului s-au luat prin investitiile prevazute in programele de conformare in derulare. Una peste alta, dusmanii permanenti ai constantenilor sunt noxele care ne asalteaza din toate partile, salubrizarea si poluarea fonica etc.

Emisii de gaze

Acvatoriul aferent Santierului Naval Constanta din zona Port Constanta a fost considerat o alta zona critica din cauza evacuarilor de ape pluviale si tehnologice impurificate. In acelasi timp, locuitorii din zona Far au reclamat disconfortul din locuinte din cauza emisiilor de gaze volatile pe calea retelelor de canalizare. De asemenea, in zona depozitului Port Constanta, prin pierderi accidentale si evacuari de ape insuficient epurate in cadrul celor doua separatoare din dotare, se produce poluarea cu produs petrolier a acvatoriului portuar in zona danelor 69-70.

Nitratii, dusmanul nr. 1 la sate

Nici la nivelul comunelor din judet situatia nu este una roza la capitolul poluare. In localitatile Mihail Kogalniceanu, Credinta, Biruinta-Topraisar, Harsova, Techirghiol, Plopeni, Dulcesti, Albesti si Mihai Viteazu exista multe zone critice din punctul de vedere al poluarii cu nitrati, peste 50 mg/l. Daca in localitatile mai sus mentionate vorbeam de poluare cu nitrati, pe teritoriul comunelor Harsova, Ciobanu, Baneasa si Lipnita vorbim despre degradarea solului.
In zona, in perioada anului 2004, s-au efectuat studii pedologice aprofundate pentru perimetrul de ameliorare.

Practica ne omoara!

Vasile Petro, comisarul-sef al Garzii de Mediu Constanta, este de parere ca la capitolul legislatie in domeniu stam foarte bine. Practica este cea care ne omoara in judet, majoritatea primarilor motivand lipsa banilor ca principala cauza a lipsei investitiilor in mediu. Seful Garzii de Mediu Constanta este de parere ca exista multe fonduri, care ar trebui accesate de edili, fie ca este vorba de impaduriri sau fonduri SAPARD pentru infrastructura: “Eu inteleg ca primariile din mediul rural nu sunt prea avute, dar autoritatile locale au posibilitatea sa acceseze o serie de fonduri pentru mediu. Ne place sau nu ne place, de la 1 ianuarie 2007 toti romanii vor trebui sa se conformeze normelor UE pentru ca amenzile vor fi mult mai drastice, iar posibilitatile de strecurare pe langa lege mult mai mici”.

Inchiderea etapizata a instalatiilor

In judetul Constanta au intrat sub incidenta prevederilor Directivei 2000/76/CE privind incinerarea deseurilor zece instalatii de tratare termica a deseurilor periculoase rezultate din activitati medicale, respectiv crematoriile apartinand Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Spitalului TBC Agigea, Spitalului de Ortopedie si Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie Sud, Spitalului de Pneumoftiziologie Constanta, Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord, Spitalului Municipal Medgidia, Spitalului Municipal Mangalia, Centrului de Sanatate Baneasa, Spitalului de Boli Infectioase Constanta si Spitalului Orasenesc Harsova. Aceste instalatii de tratare termica a deseurilor sanitare nu pot fi retehnologizate pentru a respecta cerintele directivei privind incinerarea deseurilor si a fost prevazuta inchiderea etapizata a lor, in perioada 2005-2008.

Transportul, facut de firme autorizate

De la 1 ianuarie 2007, toate unitatile spitalicesti vor trebui sa apeleze la serviciile unei firme care colecteaza si transporta deseurile la un incinerator autorizat. Hotararea este prevazuta in Capitolul 22 de Mediu si este o conditie impusa de Uniunea Europeana. Spitalul din Cernavoda a fost amendat pana nu demult pentru ca isi depozita in mod necorespunzator deseurile. “Legea va trebui respectata de toata lumea, indiferent ca vorbim de unitate spitaliceasca, persoana fizica sau juridica. De la 1 ianuarie 2007 va trebui sa ne conformam normelor europene”, a subliniat comisarul-sef Vasile Petro. Mai mult, amplasarea deseurilor in zone rezidentiale este interzisa. Potrivit aceluiasi Capitol 22 de Mediu, incineratoarele trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 500 metri de zona rezidentiala.

Crematoriile si-au tras obloanele

Sapte crematorii si-au sistat pana la acest moment activitatea in conformitate cu prevederile HG 128/2002 privind incinerarea deseurilor. Aceste crematorii apartin Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Spitalului TBC Agigea, Spitalului de Ortopedie si Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie Sud, Spitalului de Pneumoftiziologie Constanta, Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord, Spitalului Municipal Medgidia, Spitalului de Boli Infectioase Constanta. Unitatile sanitare au obligatia de a solicita emiterea avizului de mediu la incetarea activitatii de ardere a deseurilor generate in propriile crematorii, potrivit Ordinului 1.274/2005 privind emiterea avizelor de mediu la incetarea activitatilor de eliminare a deseurilor, respectiv depozitare si incinerare. Conducerea APM Constanta sustine ca deseurile periculoase generate in unitatile medicale mentionate sunt colectate si predate spre incinerare catre SC ECO FIRE SISTEMS SRL Constanta sau catre SC STERICARE ROMANIA SRL Ilfov, in timp ce celelalte unitati sanitare continua activitatea de ardere a deseurilor sanitare generate in propriile crematorii, pana la termenul prevazut in calendarul de inchidere etapizata a acestora.

Depozite care isi sisteaza activitatea

Depozitele de deseuri din Eforie Sud, Negru Voda, Medgidia si Albesti (celula neconforma) isi sisteaza activitatea in acest an, potrivit prevederilor HG 349/2005 privind depozitarea deseurilor. In aceasta situatie, deseurile generate in localitatile deservite de aceste depozite vor fi colectate si transportate pentru eliminare in depozitele ecologice de la Ovidiu, Albesti (celula noua) si Costinesti. In ceea ce priveste depozitul ecologic de deseuri menajere si industriale asimilabile celor menajere, amplasat in zona industriala a orasului Ovidiu este administrat de SC Tracon SRL si deserveste 400.000 locuitori din localitatile Constanta, Ovidiu, Navodari si Lumina. Capacitatea acestui depozit este de 1.700.000 mc, fiind proiectate opt celule. Depozitarea se realizeaza in prezent in celula IV. Pentru a se conforma cerintelor directivei privind depozitarea, din luna noiembrie a.c. depozitul a fost echipat cu statie de epurare levigat. Un alt depozit ecologic de deseuri menajere si industriale este amplasat in Costinesti si este administrat de SC Iridex Group Import Export SRL. Prima celula a depozitului a intrat in functiune in anul 2005 si deserveste aproximativ 53.000 de locuitori. In depozit se realizeaza sortarea manuala a deseurilor pentru recuperarea deseurilor reciclabile, urmata de balotarea si impachetarea deseurilor care urmeaza sa fie depozitate. Capacitatea totala a depozitului este de 1.200.000 mc. Cat despre depozitul ecologic de deseuri menajere si industriale, amplasat in Albesti (Mangalia), acesta are doua celule: celula neconforma (in care va fi sistata depozitarea in acest an) si celula noua, ecologica care va intra in functiune din anul urmator. Depozitul deserveste aproximativ 50.000 de locuitori. Capacitatea de depozitare a celulei noi este de 65.500 mc.

Au mai ramas 16 zile!

La doar cateva zile pana la aderarea tarii noastre, constantenii intra in noul an cu lectiile de mediu pe jumatate facute. In materie de mediu avem inca multe lacune, insa putem recupera. Campanii de informare despre ce inseamna poluare, afectarea mediului inconjurator, sunt prea putine, iar oamenii nu cunosc nici macar alfabetul in materie. Comisarii Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Constanta recunosc ca in pragul aderarii suntem coplesiti de poluare. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Constanta, Vasile Petro, a declarat ca exista multe fonduri, care ar trebui accesate de primarii din intreg judetul. Posibilitatile sunt multiple, si nu conteaza ca sunt fonduri SAPARD sau de alta natura, important fiind ca ele sa fie obtinute. Saracia invocata de toti edilii din mediul rural nu va mai reprezenta un impediment europenii aratandu-si disponibilitatea de a ne invata. Inclusiv accesul la fondurile europene este un ajutor acordat de europeni, ajutor care nu-i de colo.

Cele mai citite

Sondaj nou Consiliul European pentru Relații Externe. UCRAINA VS. EUROPA, DIVERGENȚE ÎNAINTEA SUMMITULUI NATO. CHELTUIELILE PENTRU APĂRARE, ADERAREA KIEVULUI LA NATO ȘI ÎNCHEIEREA RĂZBOIULUI,...

Un nou raport bazat pe un sondaj multinațional ECFR, publicat înainte de summitul NATO din 2024, constată un sprijin public susținut pentru livrarea de...

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...

Am ras cu vârfuri tocite la Portocala Mecanică, până când am fost noi storși

Ilustrație: Marian Avramescu Fotbaliștii Naționalei României, care s-au dovedit maeștrii la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, când aproape nimeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă