22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConstanţa cere evaluarea riscului nuclear la Cernavodă

Constanţa cere evaluarea riscului nuclear la Cernavodă

Consilierii judeţeni din Constanţa au înfiinţat o comisie de evaluare a riscului nuclear în judeţ, din care fac parte toţi parlamentarii constănţeni, dar şi consilieri judeţeni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că această comisie îşi propune analizarea legislaţiei în domeniu şi modificarea acesteia pentru a fi minimalizate riscurile de producere a unui accident nuclear la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă.

“Am dat un mandat celor 14 parlamentari din judeţul Constanţa, care împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean să facă tot ce depinde de ei, inclusiv proiecte de modificări legislative astfel încât să permită o legislaţie naţională şi respectiv judeţeană care să ne asigure că s-au luat măsuri de minimalizare a riscurilor“, a spus Nicuşor Constantinescu, citat de Mediafax.

El a mai spus că de şapte ani, de când a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean, a trimis memorii tuturor guvernelor, prin care a solicitat diverse informaţii legate de CNE Cernavodă, inclusiv prezentarea unui plan de urgenţă în caz de accident nuclear. Constantinescu susţine că nu a primit vreun răspuns.

“Nu am niciun fel de relaţie (cu Nuclearelectrica) pentru că refuză o relaţie cu orice instituţie din judeţul Constanţa. Le-am făcut solicitarea minimală să pună un panou în mijlocul oraşului Cernavodă şi pe autostrada care trece pe lângă Cernavodă în care să scrie: radiaţii nucleare permise corpului uman atâtea mii, la data de 22 martie, ora 14.30 au atâta gradaţie, deci nu reprezintă risc pentru sănătatea cetăţenilor din judeţul Constanţa. Nu vor să facă acest lucru”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

El a precizat că în alte state centralele nucleare alocă unu la sută din profitul lor pentru siguranţa cetăţenilor, dar acest lucru nu se întâmplă şi la Cernavodă.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă