12 C
București
marți, 4 octombrie 2022
AcasăSpecialConsiliul Local Sebes cere trei milioane de euro fostilor consilieri

Consiliul Local Sebes cere trei milioane de euro fostilor consilieri

» Consiliul Local Sebes s-a constituit parte civila in dosarul judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in care 18 persoane, majoritatea fosti si actuali consilieri locali, respectiv angajati ai primariei, sunt acuzati de prejudicierea bugetului cu 3,38 milioane euro.

"Se aproba pozitia municipiului Sebes prin Consiliul local in dosarul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Se constituie parte civila in cauza ce face obiectul dosarului numai daca si dupa ce se va constata vinovatia inculpatilor, cu suma pe care o va decide instanta de judecata", arata hotararea Consiliului Local Sebes din data de 22 mai 2009. Printre cei care au votat pentru aceasta forma a hotararii se numara fostul primar Alexandru Dancila, actualul viceprimar, Adrian Bogdan, plus sapte consilieri locali care au facut parte si din vechea legislatura. Dosarul este judecat la ICCJ, pentru ca printre inculpati se regaseste si senatorul PD-L Nicolae Dobra, care a facut si el parte din vechiul Consiliu Local Sebes. In total, 18 persoane sunt judecate pentru vanzarea la un pret subevaluat a unui teren aflat in proprietatea Consiliului Local catre societatea Romaqua Borsec.

 

Prejudiciul stabilit de procurorii DNA se ridica la 3,38 milioane euro. Practic, doar trei fosti consilieri locali au scapat de dosarul penal, doi pentru ca au lipsit de la sedinta, iar unul pentru ca a refuzat sa voteze proiectul de hotarare.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, la data de 5 decembrie 2006, inculpatul Alexandru Dancila, in calitate de primar al municipiului Sebes, a dispus intocmirea unor expertize de evaluare a terenului in suprafata de 243.923 mp din intravilanul municipiului Sebes. In aceeasi zi, inculpatul Marian Cretiu, la solicitarea Consiliului Local Sebes, a intocmit un numar de patru rapoarte de expertiza tehnica de evaluare (desi i se solicitase evaluarea unui singur teren), expertize in care a subevaluat imobilul respectiv prin faptul ca a consemnat coeficienti necorespunzatori adevarului, nu a efectuat verificari privind amplasamentul, preturile reale practicate in zona si nu a mentionat ca terenul este situat in intravilan.

 

Ulterior, primarul Alexandru Dancila a initiat proiectul de hotarare, a convocat Consiliul Local iar la data de 19 decembrie 2006, cand a fost aprobata vanzarea terenului prin licitatie publica. Contractul de vanzare-cumparare a terenului cu societatea Romaqua Borsec a fost incheiat in 15 februarie 2007. Pe acest teren a fost construita o fabrica care produce berea Albacher. Toti inculpatii au declarat ca sunt nevinovati si spun ca vor demonstra acest lucru in instanta.

Cele mai citite

Patru persoane sunt audiate la DIICOT pentru transmitere de date legat de rezervele minerale din România către Serbia

Patru persoane au fost duse la audieri de procurorii DIICOT pentru că ar fi transmis date nedestinate publicității privind rezervele minerale din România către...

Rata inflaţiei în Turcia, la cel mai ridicat nivel 

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 83,45% în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, sub estimările oficiale,...

Joe Biden va da un ajutor de peste 60 de milioane de dolari pentru Puerto Rico

Preşedintele SUA Joe Biden intenţionează să anunţe un ajutor de peste 60 de milioane de dolari pentru a ajuta Puerto Rico, în cursul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă