17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialConservatorii bulgari din opoziție câștigă europarlamentarele

Conservatorii bulgari din opoziție câștigă europarlamentarele

Opoziţia conservatoare a fostului premier Boiko Borisov a obţinut o victorie detaşată în alegerile europene de duminică, în Bulgaria, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, relatează AFP, informează Mediafax.

Partidul GERB, care reclamă alegeri legislative anticipate, obţine 30,47% din voturi, socialiştii 19,05%, iar liberalii din cadrul partidului minorităţii turce MDL 17,14%, la numărarea a 97,5% din buletinele de vot.

Bulgaria va trimite la Strasbourg 17 deputaţi. GERB urmează să obţină unul-două mandate în plus faţă de alegerile pentru actualul Legislativ european.

Partidul PSB al lui Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialist European, va obţine patru mandate, ca în 2009. Însă rezultatul său este interpretat în Bulgaria ca o înfrângere dură, PSB susţinând Guvernul minoritar al tehnocratului Plamen Oreşarski.

Un nou partid populist, care se defineşte ca fiind "de centru", intitulat "Bulgaria fără cenzură" (BBC), se clasează al patrulea, cu 10,64% şi obţine două mandate. Formaţiunea nu a anunţat încă la ce familie politică se va afilia.

Ultranaţionaliştii eurosceptici din cadrul Ataka, care şi-au bazat campania pe susţinerea politicii ruse în Ucraina, au obţinut doar 1,89% din voturile exprimate şi nu vor intra în Parlamentul European (PE).

Nivelul prezenţei la urne a fost de 35%, mai mic decât în 2009 (37,73%).

Victoria GERB în alegerile europene va pune în dificultate Guvernul minoritar susţinut de către socialişti şi MDL. Executivul a fost supus unei puternice presiuni din partea străzii pentru a demisiona, în urmă cu un an, după ce a preluat puterea în mai 2013.

Cele mai citite

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...
Ultima oră
Pe aceeași temă