14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConsens ca nu

Consens ca nu

Nu e momentul
In legatura cu invatamantul, presedintele Basescu a propus un consens transpartinic. L-a obtinut cu varf si indesat. Cu varf: dna Andronescu a declarat ca planul Miclea era aidoma unuia pregatit de ea, dl Adomnitei ca, si el, tocmai voia sa anunte unul asemanator. Din atata consens am ajuns la faptul incredibil ca nimeni nu a mai atacat "ingerinta" presedintelui in treburile guvernului. Cu indesat: in vreo 10 zile, toate partidele au uitat si de planul Miclea, si de problemele invatamantului. Consensul ca da a devenit consensul ca nu, sau ca nu inca. Vin mereu alte drame, drama de ieri se uita. Canicula, codul portocaliu, ba chiar al rosu, brusc cel verde: in betia asta de culori, cine se mai uita la faptul ca "mentinerea actualului sistem de invatamant, ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate, pune in pericol competitivitatea si prosperitatea tarii"? Alta este acum prioritatea: infiintam corturi ca sa poti bea apa. Ce daca nu avem instalatii de aer conditionat in spitale? Facem ce putem. si mai slabiti-ne cu invatamantul.

Drame
Eu nu neg dramele caniculei, dar prea sunt hilari domnii acestia ministri cu show-ul lor TV in care anunta cu emfaza drept solutii bine cumpanite proceduri care de  mult trebuiau reglate pentru a intra automat in actiune. Dramele naturale ale Romaniei promoveaza aceleasi atitudini standard, indiferent de continut: 1) englezii au inundatii, grecilor  le ard padurile; suntem toti robii naturii; 2) ne devotam cetateanului prin comisii de criza interministeriale, cu anunturi zilnice la TV si promisiuni gen "autobuze cu aer conditionat", fara a preciza cum vor fi achizitionate in cateva zile (nici nu au fost!). Atitudinile standard manifesta insa defecte standard: 1) nu se analizeaza cauzele (cu exceptia unor timide voci): de ce tocmai la Bucuresti este polul caniculei pe continent (peste 41 de grade, fata de restul la 30)? 2) Nefiind nici o analiza, nu se trag invataminte pe termen mediu: schimbarea politicii ecologice, controlarea cresterii vertiginoase a parcului de masini etc. 3) Ca atare, nu se prevede nimic pentru urmatorul val de caldura, de exemplu dotarea din timp a spitalelor cu instalatii de aer conditionat si fixarea preventiva de puncte de prim-ajutor adecvate. Fatalismul nostru medieval – ne bate Dumnezeu – devine o scuza pentru incompetenta, minciuna si nepasarea clasei politice. Scuza este o insulta pentru noi si un sacrilegiu pentru cei morti de caldura. Inundatiile din Anglia? Uitati-va la concentrarea de forte pentru a le combate si la discursul responsabil si decent cu care sunt ele prezentate. In timp ce din corturile de prim-ajutor au fost luati cu salvarea, la inceput, exact cei care le deserveau, expusi prea mult la supraincalzire.

Nepasarea
Vine codul verde. Uitam canicula, chit ca se poate intoarce. Revenim atunci la invatamant? Nu. Se da admiterea, la fel de haotic ca in ultimii ani. Portari, bodyguarzi, secretari pazesc cu strasnicie usile. Ce cautati? Sunt profesor. Daca o spui incet, jenat de multimea parintilor din jur, ti se tranteste usa in nas, numai daca tipi la portar acesta, intimidat, te lasa inauntru. Dar nu e vina lui. Ce este mai simplu decat o legitimatie de prof si o mica sala de asteptare pentru parinti? Pe ei i-ar scoate din canicula, pe bodyguarzi i-ar destresa. Exagereaza parintii cu grija? Poate, dar au dreptul sa fie tratati omeneste, caci pentru copiii lor noi primim leafa. O fi, dar n-avem timp de asta, avem examene. Pai, ati avut si anul trecut. Tocmai de-aceea n-am avut timp nici atunci!  
Autoritatile nu sunt depasite de evenimente pentru ca acestea sunt teribile, ci pentru ca nu le prevad in nici un fel si nu reactioneaza la aparitia lor decat prin improvizatii. Consens a dorit presedintele? I s-a raspuns cu o unanimitate de reactie, la programul propus ca si la ce i-a urmat, exact de tipul "ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate". Succesiunea de calamitati din aceasta tara nu face decat sa arate ca fiecare departament insarcinat sa combata o calamitate este la fel de incompetent precum  cel care s-a ocupat de calamitatea precedenta ori precum cel care se va ocupa de urmatoarea.

Vacanta, in fine
Sa mai scriu despre invatamant? Nu e momentul. Acum citim, in diagonala, raspunsurile la admitere, dupa unicul criteriu "sa ocupam toate locurile alocate ca altfel la anul ni se aloca mai putine". Dupa care, obositi, dar fericiti, intram in vacanta.

Sorin Alexandrescu este profesor la universitatile din Amsterdam si Bucuresti

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă