21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecial"Conductele" unei tepe imobiliare

“Conductele” unei tepe imobiliare

Niste banale apeducte subterane ii plimba prin tribunale pe niste bucuresteni care au cumparat o bucata de pamant la Chiajna. Un functionar din primarie le-a eliberat avizul de construire fara aprobarea celor de la APANOVA. Vanzatorul stia ca sub pamant sunt ingropate conducte de apa. Functionarul a primit o simpla amenda. Vanzatorul a scapat cu NUP pentru inselaciune. Cumparatorul a ramas cu buza umflata.

O familie de bucuresteni, Maria si Costel Stoenescu, cumpara de la o batrana, Cristina Constantin, in 2004, un teren de casa (n.r. – 1.000 mp), cu 3.000 de dolari, in satul Rosu, comuna Chiajna. In contractul de vanzare-cumparare se stipuleaza clar ca obligatia de a obtine de la primarie certificatul de urbanism si avizul de construire revine vanzatorului, recte mandatarului vanzatoarei, Dumitru Constantin, nimeni altul decat fiul acesteia.
Este stipulat si un termen: o luna de zile. In caz contrar, contractul urmeaza sa fie anulat, suma – restituita si atribuirea de daune catre familia Stoenescu de 15.000 de euro.

Neglijenta sau abuz in serviciu?

Actele ies fara probleme si oamenii se apuca de treaba. Ingradesc terenul, fac planurile casei (n.r. – si ele aprobate de primarie), ridica o baraca pentru muncitori, fac o buda, sapa un put de apa, cumpara materiale de constructie si tocmesc salahori. Toate bune, numai ca, imediat dupa ce sapa groapa pentru fundatie, se trezesc cu o interdictie de la APANOVA de a construi pe acel teren. Motivul – simplu, pe dedesubt trec conducte de apa. Indignat, Cornel Stoenescu se duce la primarie sa ceara socoteala. Afla acolo ca hartiile ii iesisera fara ca referentul de specialitate care le eliberase, Stefan Dona Marian, sa aiba si avizul de la APANOVA.

Amenda administrativa pentru fapte penale

Reclamat la politie, functionarul respectiv recunoaste ca a incalcat legea cu buna stiinta. Culmea, insa, Parchetul considera ca vina nu e suficienta pentru a-l pedepsi penal si tipul, Stefan Dona Marian, scapa cu o amenda administrativa de doua milioane de lei. La fel si in cazul vanzatorilor, scosi basma curata de Judecatoria Buftea, care anuleaza contractul de vanzare-cumparare si-i obliga la restituirea sumei de 3.000 de dolari si plata unor daune de 15.000 de euro. Or, numai banii pe care ii bagase omul in materiale si in toate angaralele depaseau aceasta suma. Basca faptul ca in zona preturile au explodat, marindu-se de cateva ori. In concluzie, omul nici nu-si poate construi casa, nici recupera paguba, plus daunele aferente.

Au stiut si au vandut

Procurorii de la Buftea considera si ei ca nu este vorba de inselaciune. Procurorul Nelu Carpen, purtatorul de cuvant al institutiei, spune ca ar fi vorba doar de o “prosteala”. Or, in Codul Penal infractiunea de “prosteala” nu e mentionata. Aceasta in conditiile in care inselaciunea invocata de cumparator poate fi probata cu o instiintare de la APANOVA prin care batrana era anuntata oficial ca pe acel teren nu se poate construi nimic. Instiintare care a fost datata cu opt zile inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare. Practic, pe 8 iulie 2004 APANOVA o instiinteaza pe Cristina Constantin ca nu se poate construi pe acel teren, intrucat pot fi afectate apeductele din pamant si periclitata zona de protectie sanitara. Cu toate astea, pe 21 iulie 2004, fara sa i se comunice nimic familiei Stoenescu, se semneaza contractul de vanzare-cumparare.

NUP pentru inselaciune

In ciuda evidentelor, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea au dispus neinceperea urmaririi penale pentru inselaciune in cazul vanzatoarei si al mandatarului acesteia. In ceea ce-l priveste pe referentul Stefan Dona Marian, acesta a scapat ieftin, momentan, doar cu amenda de doua milioane. Decizia Parchetului Buftea va fi contestata in instanta de cumparator, dar singura consolare a acestuia va fi – dupa spusele procurorilor – doar o eventuala condamnare a functionarului de la primarie. Carui functionar ii ia apararea vehement primarul de Chiajna, Marian Minea.

Primarul de Chiajna – avocatul subalternului

Cel mai aprig avocat al lui Stefan Dona Marian s-a dovedit a fi chiar primarul Marian Minea. Vehement, edilul din Chiajna, la unison cu angajatul sau au declarat ca Mihaela Stoenescu ar fi promis ca va aduce chiar ea avizul de la APANOVA, intrucat ar lucra la Presedintie si ar avea relatii. Ne-am interesat si noi si am aflat ca dna respectiva lucreaza intr-adevar la Cotroceni, dar in nici un caz in cadrul administratiei prezidentiale, ci la… Muzeul Cotroceni – Serviciul Personal. Apoi, au sustinut ca familia Stoenescu poate construi pe acel teren, dar… un pic mai incolo. Acest lucru ar afecta insa planul de amplasament depus la primarie si care este vizat “bun spre neschimbare”, plus alte cheltuieli din partea cumparatorilor.

Mandatarul tace malc

Mandatarul Dumitru Constantin a acceptat cu greu o intalnire cu noi. Reticent, a refuzat sa raspunda la orice intrebare, recomandandu-ne sa luam legatura cu avocatul sau. Un singur lucru a spus, ca este de acord cu solutia data de Judecatoria Buftea. Aceea prin care vanzatorul este obligat sa inapoieze suma de 3.000 de dolari si e obligat la plata unor daune de 15.000 de euro. Ce anume il determina sa accepte fara comentarii o sentinta care ii scoate din buzunar atata banet n-a vrut sa spuna. Bizar.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere (analiză)

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere, biroul fiind acum perceput nu doar ca un centru de cost, ci mai...

Sorana Cîrstea, OUT de la Roland Garros. România a rămas cu două jucătoare pe tabloul de simplu

Tenismena română Sorana Cîrstea a părăsit turneul de Grand Slam de la Roland Garros încă din primul tur, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă