21.8 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeSpecialConducerea TVR și a radioului se politizează și mai mult

Conducerea TVR și a radioului se politizează și mai mult

Senatul a adoptat legea prin care cei din conducerea Televiziunii Române și a Radiodifuziunii pot fi și membri de partid, în schimb nu au voie să facă parte din vreun sindicat. Senatul a adoptat în ședința plenului de luni, în urma reexaminării, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune. 

Legea a fost adoptată cu 100 de voturi ''pentru'' de către Senat, în calitate de for decizional, în forma agreată de Camera Deputaților.

Astfel, prin armonizare cu decizia CCR, proiectul permite membrilor consiliilor de administrație ale celor două societăți să fie membri de partid, deși în forma inițială în proiectul de lege se stipula interzicerea acestor calități. În continuare însă, membrii CA ai SRR și SRTv trebuie să renunțe la calitatea de membru în structurile de conducere ale organizațiilor sindicale.

Curtea Constituțională a admis, la 12 iulie, obiecția de neconstituționalitate formulată de 27 de senatori PNL și PMP și a constatat ca fiind neconstituționale mai multe prevederi, printre care aceea conform căreia pe durata exercitării mandatului membrii CA sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid.

Conform legii, cu excepția celor doi reprezentanți ai personalului angajat al celor două societăți, nu pot avea calitatea de angajat al SRR, respectiv SRTv membrii CA sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv.

Președinții CA al SRR, respectiv SRTv sunt remunerați cu o indemnizație brută lunară la nivelul funcției de ministru. Ceilalți membri ai CA al SRR, respectiv SRTv primesc lunar o indemnizație reprezentând 25% din salariul brut lunar al președintelui CA al societății respective.

Potrivit actului normativ, toți candidații pentru posturile de membru titular sau de supleant în Consiliul de Administrație al SRR și SRTV, indiferent de cine sunt propuși, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: prestigiu profesional și civic, experiență profesională de minim 5 ani în unul din următoarele domenii: mass-media, cultural, economico-financiar sau juridic, experiență și capacitate decizională; cunoașterea legislației privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv, precum și din domeniul audiovizualului; cunoașterea cel puțin a unei limbi străine de circulație internațională.

Cele mai citite

Dîncu, așteptat în PSD să dea explicații despre întâlnirea cu Coldea

Vasile Dîncu, președinte al Consiliului Național al PSD, și Radu Popa, deputat PSD, sunt așteptați să ofere explicații despre cum au ajuns să ia...

Analiză Bloomberg: Prețul gazelor ajuns la un nivel scăzut ar trebui să reducă inflația

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021, ceea ce ajută la inversarea unei tendinţe...

Greva din Educație continuă. Sindicatele spun că Guvernul nu a depus niciun efort pentru stoparea conflictului

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă...
Ultima oră
Pe aceeași temă