15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConducerea TVR și a radioului se politizează și mai mult

Conducerea TVR și a radioului se politizează și mai mult

Senatul a adoptat legea prin care cei din conducerea Televiziunii Române și a Radiodifuziunii pot fi și membri de partid, în schimb nu au voie să facă parte din vreun sindicat. Senatul a adoptat în ședința plenului de luni, în urma reexaminării, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune. 

Legea a fost adoptată cu 100 de voturi ''pentru'' de către Senat, în calitate de for decizional, în forma agreată de Camera Deputaților.

Astfel, prin armonizare cu decizia CCR, proiectul permite membrilor consiliilor de administrație ale celor două societăți să fie membri de partid, deși în forma inițială în proiectul de lege se stipula interzicerea acestor calități. În continuare însă, membrii CA ai SRR și SRTv trebuie să renunțe la calitatea de membru în structurile de conducere ale organizațiilor sindicale.

Curtea Constituțională a admis, la 12 iulie, obiecția de neconstituționalitate formulată de 27 de senatori PNL și PMP și a constatat ca fiind neconstituționale mai multe prevederi, printre care aceea conform căreia pe durata exercitării mandatului membrii CA sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid.

Conform legii, cu excepția celor doi reprezentanți ai personalului angajat al celor două societăți, nu pot avea calitatea de angajat al SRR, respectiv SRTv membrii CA sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv.

Președinții CA al SRR, respectiv SRTv sunt remunerați cu o indemnizație brută lunară la nivelul funcției de ministru. Ceilalți membri ai CA al SRR, respectiv SRTv primesc lunar o indemnizație reprezentând 25% din salariul brut lunar al președintelui CA al societății respective.

Potrivit actului normativ, toți candidații pentru posturile de membru titular sau de supleant în Consiliul de Administrație al SRR și SRTV, indiferent de cine sunt propuși, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: prestigiu profesional și civic, experiență profesională de minim 5 ani în unul din următoarele domenii: mass-media, cultural, economico-financiar sau juridic, experiență și capacitate decizională; cunoașterea legislației privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv, precum și din domeniul audiovizualului; cunoașterea cel puțin a unei limbi străine de circulație internațională.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă