12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCondoleezza Rice pune conditii

Condoleezza Rice pune conditii

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a facut ieri o vizita-surpriza in Liban, in incercarea de a gasi o solutie pentru incetarea focului si pentru a-si arata sprijinul fata de guvernul de la Beirut.
“Noi toti dorim sa punem cat mai repede capat luptelor”, a declarat Rice, multumindu-i premierului Fuad Siniora pentru “curajul” si “darzenia” de care a dat dovada. In avionul spre Beirut, Rice a spus ca este nevoie “urgenta” de incetarea focului in Liban, dar ca trebuie indeplinite anumite conditii, mai ales asigurarea ca Hezbollahul nu va mai lansa atacuri asupra Israelului, a informat AP. “Este important sa existe conditiile necesare pentru ca incetarea focului sa fie viabila”, a spus Rice. Aceasta este prima incercare de solutionare a crizei din partea SUA, pana acum Casa Alba sustinand ca incetarea focului ar oferi o “falsa solutie” conflictului cu Hezbollah, care a rapit doi soldati israelieni, solicitand in schimb eliberarea prizonierilor de catre Israel.
Pe de alta parte, si premierul israelian Ehud Olmert pare sa-si nuanteze discursul, anuntand ca este de acord cu trupe europene de mentinere a pacii, cu conditia ca acestea sa fie robuste si cu un mandat puternic. Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, a declarat ca Israelul ar putea accepta o forta NATO de mentinere a pacii in sudul Libanului drept garantie pentru inlaturarea Hezbollah din zona de frontiera. Intre timp, trupele israeliene au avansat ieri pe teritoriul libanez, in incercarea de a cuceri cel mai mare oras de la frontiera, Bint Jbail, denumit “capitala rezistentei” datorita sprijinului acordat Hezbollahului in conflictul din 1982. “Miza continua sa creasca in ultimele zile. Avansam”, a declarat generalul Alon Friedman pentru Israel Radio, precizand ca misiunea ar putea dura inca 10 zile, “pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus”. Armata israeliana a capturat deja doi luptatori de gherila Hezbollah, prima luare de prizonieri libanezi de la inceperea ostilitatilor.
Liderul Hezbollah, seicul Hassan Nasrallah, a declarat ieri ca o invazie terestra a fortelor israeliene nu va proteja Israelul de atacurile cu racheta. Acestea au continuat in ultimele zile, ieri inregistrandu-se tiruri asupra a zece localitati israeliene. Oficialii israelieni avertizeaza ca riscul atacarii Tel Avivului “inca exista”. Cu toate acestea, liderul Hezbollah sustine ca prioritatea sa este incetarea focului, aratandu-se deschis pentru discutii privind solutionarea crizei. Cel putin 384 de persoane au murit in Liban, inclusiv 20 de soldati si 11 luptatori Hezbollah, in timp ce 600.000 de libanezi si-au parasit casele, estimeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproape 20% din populatia tarii. Numarul mortilor din Israel se ridica la 37 – 17 civili si 20 soldati.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă