12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCondiţiile Marii Britanii pentru Bruxelles

Condiţiile Marii Britanii pentru Bruxelles

Londra cere Bruxelles-ului recunoaşterea diferitelor monede naţionale europene. Deşi nu vrea să se integreze în zona euro, dorește păstrarea avantajelor pieţei unice. Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a prezentat la Berlin condiţiile Marii Britanii pentru a rămâne în Uniunea Europeană.

Premierul David Cameron doreşte practic renegocierea relaţiilor cu Bruxelles-ul înaintea unui referendum privind menţinerea ţării sale în UE, promis înaintea sfârşitului anului 2017. Londra se teme că zona euro, din ce în ce mai integrată, devine un „bloc“ ce dispune de majoritate calificată în Consiliul European pentru a-şi impune opţiunile în fața altor state din UE, în special regulile pieţei unice sau condiţiile salvării băncilor sau ţărilor.

Temerea cea mai mare a lui Cameron este că zona euro ar putea favoriza piaţa bursieră din Frankfurt în detrimentul celei din Londra. Statele care nu sunt membre ale zonei euro sunt oficial „în aşteptarea“ acceptului şi doar Marea Britanie şi Danemarca dispun de un „opt-out“, adică de dreptul de a nu intra în zona euro dacă nu doresc.   

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă