13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialConcurs de patru stele

Concurs de patru stele

» La Bucuresti are loc un concurs de echitatie ce conteaza pentru calificarile la Cupa Mondiala si Europeana.
» 40 de sportivi si 120 de cai din sase tari, la concurs.

Concursul international de echitatie CSIO de 4 stele, ce se desfasoara in Bucuresti, in perioada 30 mai-1 iunie, la Baza "Felix Topescu", eveniment de calificare pentru Cupa Mondiala si Europeana, va fi dotat cu premii in valoare totala de 75.000 de euro. Concursul face parte dintr-un circuit international, ce se desfasoara pe parcursul intregului an si a carui finala va avea loc in 2009 la Windsor, Anglia.

La competitia din Bucuresti si-au anuntat prezenta 40 de sportivi din sase tari, Germania, Italia, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Romania, care vor concura cu 120 de cai. Romania va fi reprezentata de calaretii Aurel Cojocariu, Norbert Schuman, Radu Ilioi si Andy Candin, rezerva fiind Aaron Jakab. Pe parcursul celor trei zile de competitie, caii se vor intrece in curse cu obstacole de 120, 130, 140, 145 si 160 de centimetri. Premiile fiecarei competitii constau in sume de bani, cele mai valoroase dintre acestea fiind oferite azi (24.000 de euro la Scandia Nations Cup) si maine (30.000 de euro la Rompetrol Grand Prix). Restul competitiilor vor fi premiate cu sume variind intre 2.000 si 4.000 de euro. Presedintele Federatiei Ecvestre Romane, Adrian Gaspar, spune ca s-au facut eforturi mari ca Romania sa gazduiasca un concurs de patru stele. "N-a fost un concurs simplu de realizat. Am incercat sa oferim cele mai mari premii. Au fost si multe probleme tehnice, pe care insa le-am rezolvat. Speram ca Romania sa castige sau sa se claseze cat mai bine", a spus Gaspar.

Presedinta juriului concursului din Bucuresti, Sylvie Monnier, s-a declarat incantata ca ocupa aceasta functie in cadrul evenimentului. "Sunt incantata sa fiu aici si ca Federatia Internationala m-a ales pe mine sa fiu presedintele juriului. stiu ca s-au facut multe eforturi pentru aceasta competitie. Ma bucura numarul mare de sportivi prezenti", a spus Monnier.
Secretarul general al Federatiei de Echitatie Romane, Alexandru Iavorovschi, a explicat importanta evenimentului de la Bucuresti. "Cele mai importante competitii sunt cele de Cupa Mondiala, care sunt de la o stea la cinci. La acest concurs, calaretii vor putea sa-si obtina biletele pentru Campionatul European. Este o suma extraordinara a premiilor. Speram ca le vom reda romanilor gustul pentru cultura calului", a spus Iavorovschi.

CU CASA INCHISA
Organizatorii au anuntat ca Baza de Echitatie "Felix Topescu", care este patronata de Jandarmeria Romana, poate gazdui numai 350 de spectatori, iar federatia a epuizat deja biletele. Adrian Gaspar spera ca anul viitor sa organizeze concursul in acelasi loc, dar sa mareasca capacitatea locurilor pentru spectatori. Federatia Ecvestra Romana, alaturi de sustinatorii sai, a investit prin acest eveniment un imens efort in refacerea si omologarea primului teren de competitie din Romania la standardele impuse de catre Federatia Internationala pentru competitiile de 4 si 5 stele, acestea fiind cele mai importante din circuitul international.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă