21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialConcernul Ruskii Alumini vinde Cemtrade Oradea

Concernul Ruskii Alumini vinde Cemtrade Oradea

Patronatul rus a decis vanzarea fabricii de alumina din Oradea, care nu mai este profitabila.
In noiembrie 2006, aceasta a fost inchisa dupa ce a inceput sa mearga in pierdere, iar 800 de muncitori au fost disponibilizati.
Administratorul sustine ca deja au aparut potentiali cumparatori, insa este convins ca va fi reprofilata.


Concernul rus Ruskii Alumini a decis
vanzarea fabricii Cemtrade din Oradea (fosta Alumina), ca urmare a faptului ca aceasta nu mai este rentabila. Administratorul fabricii, Paraska Veaceslav, sustine ca deja au aparut potentiali cumparatori, insa este convins ca cel care o va cumpara se va reprofila pe alte domenii de productie sau imobiliare.
Fabrica de Alumina din Oradea a fost inchisa definitiv in noiembrie 2006. Conducerea societatii a luat aceasta decizie ca urmare a unei analize a activitatii Cemtrade, care a scos la iveala faptul ca fabrica mergea in pierdere. Ca urmare a inchiderii fabricii, aproximativ 800 de persoane au ramas fara loc de munca. Printre motivele care au dus la inchiderea Cemtrade au fost cresterea pretului energiei, cheltuielile mari de transport, tehnologia invechita si scaderea pretului aluminei pe pietele internationale. "In 2004 am repornit fluxul de productie la Oradea cu multe sperante si depunand eforturi pentru reabilitarea fabricii. Din pacate, intr-un timp foarte scurt am asistat la schimbari semnificative la nivelul unor factori economici importanti, care astazi au un impact dramatic asupra activitatii companiei", a declarat administratorul Cemtrade SA Oradea. Ca urmare, fabrica a intrat in conservare pe perioada delimitata.

Rusii vor sa-si recupereze investitiile
De curand insa, patronatul rus a decis sa vanda fabrica pentru a-si recupera investitiile. "Compania noastra produce doar alumina si altceva nu ne intereseaza. Nu ne intereseaza sa deschidem spatii comerciale sau altceva, nu este business-ul nostru. Prin urmare am decis sa vindem fabrica", a declarat Paraska Veaceslav. El a precizat ca exista investitori romani si straini care s-au interesat deja de fabrica, insa nici unul nu este producator de alumina. "Sigur alumina nu va mai produce. Cel care o va cumpara se va reprofila, poate imobiliare, spatii comerciale sau fabrica de ciment. Am avut discutii si cu primarul Petru Filip, care a spus ca Primaria Oradea ar fi interesata sa construiasca pe locul unei halde de slam a fabricii un parc de distractii", a precizat reprezentantul patronatului.
Fabrica de Alumina din Oradea are o suprafata de 30 de hectare, la care se adauga alte 42 de hectare de halde. Administratorul a precizat ca pretul de pornire pentru vanzarea fabricii ar putea porni de la 35 de euro pe metrul patrat. El a adaugat ca si suprafetele pe care se afla haldele de slam pot fi refolosite. In acest sens, rusii poarta discutii cu o firma nemteasca care recicleaza slamul, care in Germania este folosit la construirea soselelor sau ca ingrasamant.

Proprietate a magnatului Deripaska

Fabrica din Oradea s-a deschis in 1965. Anual, unitatea producea 240.000 de tone de alumina, care erau livrate catre ALRO Slatina. In 1988 s-a pus in functiune sectia de alumina tabulara, uzina din Oradea fiind singura din Europa care producea acest material. In decembrie 1998, fabrica s-a inchis si 100 de muncitori au fost disponibilizati. In aprilie 2000, Cemtrade SA (filiala a concernului rusesc Ruskii Alumini) a cumparat la licitatie fabrica, platind pentru ea 200 de miliarde de lei. Compania si-a schimbat intre timp numele in Central European Aluminium Company si are ca actionari Sibirski Alumini si Sibneft, toate detinute de multimiliardarul rus Oleg Deripaska. Este cel mai mare producator de aluminiu din Rusia, acoperind 70% din productia fostelor state sovietice. Ruskii Alumini are un cuvant greu de spus si pe piata mondiala, fiind al doilea producator din lume. Numai profitul colosului rusesc se ridica la peste 4 miliarde de dolari anual. In cadrul companiei lucreaza circa 80.000 de persoane. Cartierul general al companiei este la Moscova. Holding-ul detine la ora actuala fabrici de alumina in Achinsk (Rusia), Nikolayev (Ucraina) si Oradea, cu o productie de 2.270.000 milioane tone pe an. De asemenea, concernul mai are trei fabrici de aluminiu primar si aliaje in Rusia, la Bratsk, Krasnoyarsk si Sayansk, care produc impreuna 170.000 tone pe an.
Zestrea companiei rusesti este completata de cele sase uzine pentru produse semifinite si finite din aluminiu la Samara, Belokalitvinsk, Dmitrov, Sayansk si Rostar (toate in Rusia) si la Kanaker (in Armenia). Concernul rusesc nu numai ca evalueaza deja oferte de cumparare, dar studiaza in paralel si diferite modalitati de vanzare a fabricii: prin licitatie sau prin negociere directa. Rusii ar putea incasa pe fabrica din Oradea intre 18 si 30 de milioane de euro, in functie de pretul terenurilor in zona si de planurile cumparatorilor.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă