13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialComunitatea coptă din Europa şi Canada, în alertă după atentatul din Egipt

Comunitatea coptă din Europa şi Canada, în alertă după atentatul din Egipt

Comunitatea coptă era, luni, în alertă în Europa şi în Canada, la două zile de la atentatul împotriva unei biserici din Alexandria, în Egipt, soldat cu 21 de morţi şi precedat de publicarea unei liste cu locuri de cult desemnate drept ţinte de un site de Internet al Al-Qaida, relatează AFP, citat Mediafax.

Pe măsură ce se apropie Crăciunul pe stil vechi, la 7 ianuarie, Franţa, unde trăiesc 45.000 de copţi, va consolida măsurile de securitate la cele 19 lăcaşuri de cult ale acestei comunităţi, “pentru o vreme”, potrivit poliţiei.

O anchetă privind ameninţările lansate împotriva bisericilor copte a fost, de asemenea, deschisă după o plângere a unui oficial ecleziastic.

Ca şi Biserica Sfinţilor din Alexandria, vizată de un atentat de Anul Nou, numeroase lăcaşuri de cult copte sunt desemnate de la începutul lui decembrie drept ţinte de un site de Internet al Al-Qaida, atât în Egipt cât şi din mai multe ţări europene, între care Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Un preot al bisericii ortodoxe copte Sfânta Maria/Sfântul Marcu de Châtenay-Malabry, din apropiere de Paris, Girguis Lucas, a afirmat că a depus duminică o plângere pentru ameninţări cu atentate împotriva bisericii sale, după ce a fost avertizat de unul dintre credincioşi în legătură cu un mesaj difuzat pe “Internet de mujahedinii islamici”.

În Germania, unde locuiesc între 6.000 şi 7.000 de copţi, “forţele de poliţie încearcă să determine nivelul de pericol” cu care se confruntă aceştia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Stefan Paris.

Potrivit acestui purtător de cuvânt, episcopul copt Anba Damian le-a spus autorităţilor, înaintea atentatului din Alexandria, despre posibile ameninţări la adresa comunităţii sale, în special cu ocazia Crăciunului.

În Canada, publicare numelor, a adreselor şi fotografiilor a aproximativ 100 de copţi de către un site de Internet islamist în decembrie a determinat această comunitate şi autorităţile canadiene să sporească securitatea în jurul a 20 de biserici din Toronto, Ottawa şi Montreal.

“Bisericile vor susţine slujba ca de obicei, dar securitatea va fi consolidată. Numai persoanele cunoscute în comunitate vor putea intra, vom angaja gărzi private pentru a securiza locurile şi forţele de poliţie vor patrula prin împrejurimi”, a declarat Sherif Mansour, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei copte canadiene (ACC).

ACC estimează numărul copţilor care locuiesc în Canada la aproximativ 255.000.

În Marea Britanie, unde locuiesc aproximativ 20.000 de copţi, “poliţia supraveghează situaţia îndeaproape”, a declarat pentru AFP episcopul Angaelos, responsabil de această comunitate.

“Le cerem oamenilor din biserică să fie vigilenţi”, a adăugat el. Într-un comunicat, el a afirmat că “duminică, 9 ianuarie, la ora 12.00 GMT, toate bisericile (copte) din Europa se vor ruga în cadrul unei slujbe pentru creştinii copţi care şi-au pierdut viaţa în 2010”.

Atentatul împotriva Bisericii Sfinţilor din Alexandria, care a provocat moartea a 21 de persoane şi rănirea altor câtorva zeci, nu a fusese încă revendicat luni, chiar dacă pista Al-Qaida a fost evocată de autorităţile egiptene.

Reţeaua islamistă, care a revendicat atentatul din 31 octombrie împotriva unei catedrale din Bagdad (46 de morţi), a proferat ameninţări împotriva creştinilor din Egipt.

Episcopul Anba Abakir, responsabil de comunitatea coptă în ţările din Europa de Nord, a declarat că a fost informat de poliţie că una dintre cele trei biserici din Suedia, cea de la Göteborg, figurează pe lista Al-Qaida şi că securitatea a fost sporită.

“Ne luăm măsuri de precauţie. Avem nevoie de rugăciuni”, a adăugat el.

În Olanda, trei dintre cele şapte biserici copte, din Amsterdam, Eindhoven şi Utrecht, se află pe lista Al-Qaida, potrivit unui diacon al bisericii copte din Assen (nord), Albert Francis.

“Vom lua unele măsuri de securitate: le vom cere membrilor noştri să fie mai atenţi decât de obicei, bisericile nu vor fi deschise toată ziua, iar la Amsterdam s-a luat legătura cu serviciile de securitate ale poliţiei”, a declarat el.

Comunitatea coptă din Olanda numără între 5.000 şi 6.000 de persoane, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă