18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialComunitatea artistică deplânge moartea cântăreței de muzică populară Ileana Ciuculete. Maria Cârneci:...

Comunitatea artistică deplânge moartea cântăreței de muzică populară Ileana Ciuculete. Maria Cârneci: Era un om care mai avea multe de spus, o colegă care iubea lumea, iubea viața

Maria Cârneci, Grigore Leșe și Gheorghe Turda sunt printre artiștii care și-au exprimat, marți seara, regretul pentru moartea cântăreței de muzică populară Ileana Ciuculete.

 

„Nici acum nu m-am oprit din tremurat, m-am trezit cu un telefon… Nu am știut că ea e bolnavă de ceva sau… Nu s-a așteptat nimeni la așa ceva, vă dați seama că noi am filmat sărbătorile, revelioane, ne-am întâlnit, nu am văzut-o pe Ileana schimbată sau să spună că o durea ceva. Vestea a venit așa… eu nu am crezut, am zis să nu fie vreo glumă nenorocită. Mi-au spus că au confirmări, că e adevărat. Vă dați seama că vestea a întristat toți colegii, era un om care mai avea multe de spus, o colegă care iubea lumea, iubea viața. Credeți-mă că nici nu m-am oprit din emoție, din tremurat'', a afirmat Maria Cârneci pentru Agerpres.

Ea arată că nu știa dacă Ileana Ciuculete avea probleme de sănătate. „Nu se aștepta nimeni, nimeni nu a știut-o cu vreo problemă de sănătate, eu una nu am știut și cred că nimeni, că am mai vorbit și cu Maria Dragomiroiu. Nu știu ce s-a întâmplat de s-a stins așa, ca o lumânare, repede și fără să știe cineva că are ceva'', a mai afirmat Maria Cârneci.

Aceasta a adăugat că Ileana Ciuculete era o persoană plină de viață. „Pe Ileana nu am văzut-o să se vaite, din contră, era tot timpul frumoasă, cochetă, îmbrăcată frumos, machiată. Știți cum a fost asta, când te lovește ceva fără să fii atent. Pac! Așa a picat vestea cu Ileana! Ne-a luat prin surprindere pe toți care am cunoscut-o și am lucrat cu ea. Prea repede se duc artiștii noștri care slujesc cântecul, teatrul, scena în general. Prea repede. O fi de la stres, de la ritmul ăsta infernal de viață, nu știu, din cauza grijilor…'', a spus Maria Cârneci.

La rândul său, rapsodul Grigore Leșe consideră că muzica populară rămâne fără o lume prin moartea cântăreței Ileana Ciuculete.

„N-am cunoscut-o, să stau cu ea personal de vorbă. Și nici n-am cântat cu ea. O știu așa, din ascultate. Aborda genuri diferite de muzică, nu cânta numai muzică populară. Cânta de toate. Am văzut-o în tot felul de spectacole. Cânta și romanțe, cânta muzică populară din toate zonele țării. Cine cântă nu poate fi un om rău. A fost un om bun. Dumnezeu s-o ierte! Orice cântăreț are lumea lui și când dispare câte unul se pierde ceva. Fiecare cântă genuri diferite, dar are o lume a lui. Începând de azi, muzica populară rămâne fără o lume: lumea lui Ciuculete", a declarat Leșe.

Cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda și-a amintit-o pe artista Ileana Ciuculete ca fiind o colegă foarte bună care ajuta întotdeauna tinerii interpreți de muzică populară.

„Ileana Ciuculete a fost o femeie extraordinară, o foarte bună colegă și o femeie săritoare, întotdeauna ajuta tinerii interpreți de muzică populară care se lansau în vremurile actuale. Păcat că prea devreme s-a dus dintre noi. Încă mai avea multe lucruri de spus în folclor, în muzica pe care o promova ea și era foarte iubită de toți ascultătorii și telespectatorii. O regret foarte tare fiindcă am avut o relație de prietenie foarte bună cu ea și familia ei. A fost o foarte mare cântăreață", a declarat Gheorghe Turda.

El a spus că a cunoscut-o pe regretata artistă în perioada când era solistă a Ansamblului 'Danubius' de la Turnu Severin și că au păstrat, de-a lungul timpului, „o prietenie sinceră". „Ne cunoaștem cam de prin anii '74-'75, de când ea era solista Ansamblului 'Danubius' de la Turnu Severin. Era cu primul ei soț, cu Valeriu Sfetcu. Am legat o prietenie sinceră, ca tineri artiști din vremea aceea, și vreau să vă spun că am întreținut o relație sinceră între două familii de artiști, a ei și a mea. Întotdeauna când mergeam în zonă, eram invitații ei la masă. După aceea, lucrurile au luat o întorsătură, a divorțat de primul ei soț, s-a căsătorit cu Cornel și a avut o căsnicie foarte fericită cu un om deosebit care a și ajutat-o în carieră", a spus Gheorghe Turda.

Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit, marţi, la 59 de ani, într-o clinică privată, potrivit unor surse apropiate familiei, citate de Agerpres.

Ileana Ciuculete s-a născut în 20 septembrie 1957, în comuna doljeană Vela. De-a lungul timpului, Ileana Ciuculete a fost solista mai multor ansambluri folclorice, printre care Ansamblul „Nicolae Bălcescu" din Craiova, Ansamblul folcloric „Căluşul` din Scorniceşti şi Ansamblul „Danubius" din Drobeta Turnu-Severin.

Cine a fost Ileana Ciuculete

Ileana Ciuculete s-a născut la 20 septembrie 1957, în comuna Vela, la interferența județului Dolj cu județul Mehedinți. Datorită calităților vocale deosebite, a fost angajată de la 14 ani, cu dispensă de vârstă, la orchestra de muzică populară „Doina Olteniei'' a Filarmonicii din Craiova, sub bagheta dirijorului Dumitru Botezatu, potrivit biografiei postate pe pagina de Facebook a artistei, www.facebook.com/pg/IleanaCiuculeteOfficial.

A absolvit Liceul de matematică-fizică „Traian'', din Drobeta Turnu-Severin.

De-a lungul carierei artistice, a fost angajată ca prim-solistă la Ansamblul „Danubius'' din Drobeta Turnu-Severin, la Ansamblul „Nicolae Bălcescu'' din Craiova și la prestigiosul ansamblu folcloric „Călușul'' din Scornicești. A colaborat cu toate ansamblurile artistice din țară în turnee și spectacole.

Solistă apreciată de public pentru creațiile proprii și pentru stilul specific de a cânta, dinamic și melodios, a avut o bogată activitate discografică, însumând 30 de albume și peste 400 de melodii proprii.

Din discografia artistei, amintim albumele: „De ce-i lăsat dorul dor'', „Dragostea e rău de foc'', „Primavara înfloare dorul'', „Într-o zi de mai cu soare'', „Cântece de voie bună'', „Tinerețe, nu pleca'', „Ce e dragostea în lume'', „Bobocel de trandafir'', „Eu le-am spus ochilor mei'', „Măi Ileană, măi olteancă'', „Neicuță din Calafat", „Asta sunt, n-aveți ce-mi face'', „Am venit cu drag la voi'', „Ciorba de curcan'', „Prost ai fi dacă mă crezi'', „Pân' la tine mândro, la Sălaș'', „Din Timoc la Chișinău''.

De-a lungul carierei artistice, a fost premiată în țară cu trei discuri de aur și cu un disc de platină, iar în Serbia cu un disc de aur.

Cele mai citite

Marijuana la borcan. DIICOT a descoperit o cultură de canabis într-un apartament din București

Din ancheta efectuată de DIICOT în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024, s-a constatat că individul în cauză a inițiat și a dezvoltat o...

Aeroportul Internațional „Delta Dunării”- „gaura” neagră a Consiliului Județean Tulcea

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a inaugurat recent, cu mare tam-tam, finalizarea lucrărilor de modernizarea a Aeroportului Internațional „Delta Dunării” de la...

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a luat decizia finală

Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat luni că va rămâne în funcție, după o perioadă de reflecție, notează Euronews. Sánchez a șocat țara miercuri, anunțând...
Ultima oră
Pe aceeași temă