20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialComuniştii moldoveni sărbătoresc eşecul referendumului

Comuniştii moldoveni sărbătoresc eşecul referendumului

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova se consideră învingător în urma referendumului constituţional din 5 septembrie, pe care îl numesc “cel mai mare eşec al guvernării liberale”, relatează Mediafax.

“Rezultatele referendumului demonstrează o dată în plus că cetăţenii Republicii Moldova sunt pregătiţi să-şi apere demnitatea, opiniile, libertăţile proprii şi ale ţării în ansamblu”, se arată într-o declaraţie a Comitetului Central al PCRM, publicată sâmbătă, la încheierea unei Plenare a partidului.

Comuniştii moldoveni consideră că “pregătirile de durată şi foarte minuţioase, resursa administrativă enormă, propaganda mediatică fără precedent, diminuarea pragului de participare, presiunea asupra alegătorilor ţării” ar fi trebuit să asigure puterii “o victorie, sigură, uşoară şi categorică”.

Conform PCRM, eşecul referendumului înseamnă că “poporul a demonstrat că este capabil să realizeze ceea ce au numit o revoluţie a nesupunerii faţă de o guvernare care nu-i este proprie”.

Referendumul constituţional, care îşi propunea să introducă alegerea prin vot direct a preşedintelui ţării, a fost invalidat din cauza prezenţei insuficiente la urne.

Rezultatele finale anunţate joi de Comisia Electorală Centrală din R.Moldova indică o prezenţă la urne în ziua referendumului de 30,29 la sută, în condiţiile în care pragul minim pentru validarea acestuia era de o treime dintre alegătorii înscrişi în liste.

 Astfel, ţara vecină continuă cu un preşedinte interimar şi va trebui, probabil, să organizeze din nou alegeri parlamentare anticipate pentru încerca să deblocheze criza politică stârnită de protestele anticomuniste din aprilie 2009.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă