18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialComuniştii francezi au părăsit sala PE la acordarea Premiului Saharov lui Guillermo...

Comuniştii francezi au părăsit sala PE la acordarea Premiului Saharov lui Guillermo Farinas

Eurodeputaţii comunişti francezi şi Jean-Luc Melenchon au părăsit, miercuri, Hemiciclul Parlamentului European (PE), în timpul ceremoniei de acordare a Premiului Saharov cubanezului Guillermo Farinas, a declarat preşedintele Frontului de Stânga, informează AFP, citat de Mediafax.

“Dezaprob acest premiu, care intră în riturile şi ritualurile Parlamentului. Este pentru a treia oară când un cubanez primeşte acest premiu de la un Parlament care nu a găsit, în schimb, nici măcar un minut pentru a condamna lovitura de stat din Honduras şi care nu s-a interesat niciodată de (cazul celor) Cinci din Miami”, a declarat Melenchon.

Cei “Cinci din Miami” sau “Cinci din Cuba” sunt cinci spioni cubanezi, arestaţi în 1998 la Miami şi condamnaţi, trei ani mai târziu, la pedepse cuprinse între 15 ani de detenţie şi închisoarea pe viaţă, de un tribunal din Miami (Florida), la capătul unui proces considerat inechitabil, potrivit avocaţilor lor şi regimului castrist.

“Parlamentul European este înrolat în cruciade anticomuniste care mă exasperează. Acest lucru nu înseamnă că suntem de acord cu închisoarea, ci doar că dezaprobăm modul în care Parlamentul este binevoitor cu dictaturile fasciste şi răuvoitor faţă de tabăra progresistă”, a continuat Melenchon.

Eurodeputaţii comunişti francezi, dar şi parlamentari portughezi au părăsit Hemiciclul, potrivit preşedintelui Frontului de Stânga.

Parlamentul European a acordat simbolic, miercuri, Premiul Saharov 2010 pentru libertate de gândire opozantului cubanez Guillermo Farinas, aşezându-l pe un scaun gol, în Hemiciclu, pentru a denunţa refuzul Havanei de a-i permite să vină la ceremonie.

Premiul i-a fost acordat lui Farinas în octombrie, după ce a făcut greva foamei timp de 135 de zile, pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă