Consiliul Local al municipiului Sibiu va decide in sedinta din luna august despre un proiect propus de Primarie pentru amenajarea si urbanizarea unei noi zone rezidentiale, care sa permita dezvoltarea locativa a orasului. Daca va primi avizul favorabil al CL, proiectul va duce la aparitia unui nou cartier de locuinte, unul destinat de aceasta data oamenilor cu bani, in zona „Dupa Gradini” din vechea comuna saseasca Gusterita.
Altadata localitate de sine statatoare, Gusterita a devenit de circa 30 de ani unul dintre cartierele cele mai cautate. In zona existau foarte putine blocuri de locuinte cu mai multe etaje, iar cei care cauta o casa cu gradina mare apreciaza foarte mult aceste oportunitati. Conform proiectului inaintat consilierilor locali, dar amanat in luna iulie pentru a-i fi aduse completari, noul cartier va aparea in prelungirea actualului „Lazaret-Gusterita” si se va intinde pe o suprafata de circa 21 de hectare.
Terenurile cuprind si o zona de deal, inspre satul Daia, unde exista deja numeroase case de vacanta si cabane ale sibienilor. O parte din suprafetele de pamant disponibile sunt folosite acum ca fanate, iar o alta parte este inclusa in circuitul agricol sau urban, fiind deja destinate constructiilor. Unele se afla in patrimoniul Primariei, altele in proprietatea privata, dar toata lumea este de acord ca zona Gusterita ar fi cea mai potrivita pentru dezvoltarea locativa a orasului.
Conform detaliilor cuprinse in Planul Urbanistic Zonal (retras de la ultima sedinta a CL pentru completarea cu amplasamentul unui cimitir ortodox) parcelele de teren ce vor fi destinate constructiei de case individuale sau in sistem duplex vor avea o suprafata generoasa ce va fi stabilita si in functie de cate „pre-comenzi” pentru imobile vor aparea in zona. Arhitectii prevad, insa, un regim maxim de inaltime limitat la doua etaje, plus mansarda sau un etaj plus mansarda locuibila, cu un regim de ocupare cu elemente construite de pana la maxim 40 la suta din suprafata parcelelor.
De asemenea, cartierul va fi delimitat intre strazile actuale Viilor, Podului si Malinului, acestea constituind si principalele puncte de acces in viitoarea zona rezidentiala a Sibiului. Specialistii estimeaza ca in situatia in care regimul arhitectonic nu va permite constructia unor blocuri de locuinte cu multe etaje, se poate spune ca viitorul cartier va deveni un mic „Beverly Hills” al Sibiului, o zona locativa accesibila celor cu resurse financiare peste medie, mai ales daca luam in calcul ca pretul unor constructii tip „vila” depaseste pe piata imobiliara valoarea a 100.000 de euro.