18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialComplot terorist la JFK

Complot terorist la JFK

Distrugerea aeroportului international John F. Kennedy (JFK) din New York, cu consecinte mai teribile decat atentatele din 11 septembrie – iata tinta unui complot dejucat de autoritatile americane.
Actiunea terorista a fost planuita de membrii unei "retele internationale de extremisti musulmani din SUA, Guyana si Trinidad-Tobago", a anuntat Departamentul american al Justitiei. Acestia intentionau sa "instaleze explozibili pentru a arunca in aer principalele rezervoare si conductele de cherosen" ale principalului aeroport din New York.
Patru persoane au fost inculpate. Printre ele, un fost membru al Parlamentului din Guyana si un fost angajat de la departamentul de alimentare cu combustibil din aeroport. Acesta din urma, Russell Defreitas, este cetatean american originar din Guyana si a fost arestat sambata la New York. Alti doi suspecti, Abdul Kadir, fost parlamentar originar din Guyana, si Kareem Ibrahim, din Trinidad-Tobago, sunt detinuti in Trinidad. Al patrulea inculpat, Abdel Nur, si el originar din Guyana, se afla in libertate in tara sa. SUA au cerut extradarea celor trei.
"Daca ar fi fost pus in aplicare, complotul ar fi putut provoca pagube, morti si distrugeri incalculabile", a subliniat procurorul american Roslynn Mauskopf. Intr-o conversatie inregistrata de FBI, Russell Defreitas estima ca atentatul va provoca distrugerea totala a aeroportului si va lasa foarte putini supravietuitori. "Daca lovim acolo, toata tara va fi in doliu. Va fi ca si cum l-am ucide pe Kennedy de doua ori", afirma cel pe care FBI il considera "un islamist extremist".
Tranzitat zilnic de o mie de zboruri, aeroportul JFK, unde lucreaza 35.000 de persoane, are o capacitate totala de depozitare a combustibilului de 145 milioane de litri, constand in 62 de rezervoare. Mii de oameni ar fi murit daca reteaua de conducte ar fi fost aruncata in aer, iar consecintele economice ar fi fost catastrofale.

» ATENTATE DEJUCATE

Agentia Reuters prezinta principalele comploturi teroriste dejucate recent in Statele Unite.
– In 8 mai 2007, sase islamisti radicali au fost arestati si inculpati pentru ca ar fi complotat pentru a ataca o baza militara americana din Fort Dix, New Jersey, cu grenade si arme automate.
– In 7 iulie 2006, oficialii americani au anuntat ca au dejucat un complot impotriva retelei de metrou de la New York, organizat in strainatate. Un suspect a fost arestat in Liban.
– In 23 iunie 2006, sapte persoane au fost inculpate pentru ca au conspirat sa arunce in aer Sears Tower din Chicago si sediul FBI din Miami, intr-o operatiune care trebuia sa fie "la fel de buna sau mai buna" decat atentatele din 11 septembrie, au declarat oficiali americani. Indivizii au fost acuzati ca i-au jurat loialitate lui Osama bin Laden, pentru a primi sustinerea Al-Qaeda.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă