29.8 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Complexul Energetic Hunedoara a anunțat intrarea voluntară în insolvență. Directorul general...

UPDATE: Complexul Energetic Hunedoara a anunțat intrarea voluntară în insolvență. Directorul general al CEH, revocat din funcţie

UPDATE 15.20: Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Emil Floruț, a fost revocat din funcție, de Consiliul de Administraşie (CA), astfel că activitatea a fost preluată de actualul director al Direcției Miniere din cadrul CEH, Viorel Stancu, informează Agerpres.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al CEH, Aurelian Ghimpău, între fostul director general și membrii Consiliului au existat mai multe neînțelegeri, între care și faptul că acesta nu a întocmit la timp un plan propriu de management al societății, în intervalul stabilit de 90 de zile.

Mai mult, fostului director general al CEH i se reproșează că nu a trimis membrilor CA raportul de activitate pe trimestrul III, că ar fi absentat prea mult de la sediul societății și că ar fi avut o relație deficitară cu sindicatele.

Noul director general al CEH, Viorel Stancu, este și directorul Diviziei Miniere din cadrul companiei. Mandatul acestuia a fost stabilit, pentru început, la o lună de zile.  Emil Floruț a fost desemnat în funcția de director general al CEH în luna septembrie 2015, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

––

Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis, luni seară, după vizita de lucru a ministrului Energiei, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, relatează Mediafax. Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei. 

„Cererea de intrare voluntară în insolvenţă a fost depusă la Tribunalul din Hunedoara, această decizie fiind luată de Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara luni seara, după o analiză complexă a situaţiei companiei. Acţionarul majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, va propune un administrator judiciar, urmând ca instanţa să decidă care va fi acesta”, au afirmat marţi reprezentanţii Consiliului de Administraţie.

Ei au precizat că măsura de intrare voluntară în insolvenţă este o formă de protecţie de care compania are nevoie împotriva creditorilor, care cer executarea silită. „În plus, Complexul Energetic Hunedoara are conturile poprite, iar insolvenţa voluntară ar rezolva şi această problemă”, au adăugat reprezentanţii CE Hunedoara.

Complexul energetic are în prezent 6.257 de angajaţi, iar datoriile se ridică la 1,2 miliarde lei.

Citește și: Ce soluţii are Ministerul Energiei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat luni CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment, a scris oficialul pe contul său de Facebook. El s-a întâlnit şi cu sindicatele din minerit şi autorităţile locale.

„Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să îşi asume situaţia în care se găseşte compania, să înţeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase şi să împiedice alunecarea înspre o situaţie fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăşi existenţa companiei. Cine nu înţelege că e nevoie să îndreptăm rapid greşelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi”, a afirmat ministrul pe reţeaua de socializare.

El a arătat că este momentul în care depolitizarea şi reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă.

Totodată, acţiunile din perioada următoare vor viza problemele de mediu, asigurarea stocurilor minime de cărbune, precum şi consolidarea financiară a societăţii.

Ministrul a afirmat că situaţia financiară a companiei este dezastruoasă că s-ar putea ajunge chiar la faliment, situaţie pe care o consideră „complet inadmisibilă”, întrucât ar genera o problemă socială „enormă” în Valea Jiului, dar şi o problemă de siguranţă a sistemului energetic naţional.

„Aştept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înţeleagă că de acţiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greşeală şi nicio ezitare şi e de datoria mea să îi atenţionez pe toţi cei implicaţi că gravitatea situaţiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toţi actorii implicaţi”, a mai spus ministrul.

Grigorescu declara, la finele lunii noiembrie, că a cerut o informare zilnică privind situaţia Complexului Energetic Hunedoara, unde sunt probleme financiare, multe cereri de insolvenţă, stocuri de cărbune reduse şi un plan de restructurare a cărui finalizare este în întârziere.

„La Complexul Hunedoara este un număr foarte mare de cereri de insolvenţă, o parte dintre acestea au fost rezolvate. Situaţia nu este simplă. La această dată, stocurile de cărbune sunt departe de ceea ce ne-am fi dorit. Am cerut, în acest context, să am o informare zilnică cu privire la parametrii companiei, am cerut un plan clar de funcţionare, până la sfârşitul acestei ierni, cu identificarea realistă a resurselor pe care le avem, a parametrilor în care putem funcţiona. (…) Am o situaţie în fiecare dimineaţă, ştiu cum stau lucrurile acolo”, spunea ministrul la acel moment.

De asemenea, fostul ministru al Energiei Andrei Gerea afirma în septembrie că societatea din Hunedoara poate intra în orice moment în insolvenţă, având în vedere situaţia dificilă a companiei, după pierderile înregistrate în 2013 şi 2014.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. În structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

 

Cele mai citite

Nu-i femeie ca bărbatul – Academia Catavencu

Ne vorbește Cristian Terheș, recent ex-AUR, in-Partidul Național Conservator Român, om care a studiat teologia, s-a școlit prin America, a trecut pe la...

Record istoric! Cristiano Ronaldo a marcat golul cu numărul 901

Cristiano Ronaldo a mai atins o bornă importană, după ce a înscris golul cu numărul 901 în cariera sa. În cadrul etapei a doua din...

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă