8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCompania lignitului, faliment la comanda

Compania lignitului, faliment la comanda

O societate cu capital de stat a fost declarata falimentara de justitie, pentru a se facilita unui lichidator judiciar incasarea unor comisioane grase din activitatea de lichidare.  

Prin HG 103/2004, Compania Nationala a Lignitului Oltenia SA Targu Jiu (CNLO) a fost reorganizata, patrimoniul sau fiind impartit intre mai multe complexuri energetice. Potrivit aceluiasi act normativ, CNLO s-a transformat in Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA (SNLO), prin preluarea capitalului social al catorva exploatari miniere. In fine, pentru recuperarea creantelor si plata datoriilor "defunctei" CNLO, a luat fiinta o noua firma, cu capital de stat, SC Inchidere-Conservare Mine SA Targu Jiu (ICM). Astfel, in baza unui protocol, ICM SA a preluat datorii de peste 17 mii de miliarde lei vechi (majoritatea la stat) si creante de 3.500 miliarde lei. Acestea din urma proveneau din contravaloarea lignitului furnizat de CNLO si care la data reorganizarii erau neincasate. ICM SA Targu Jiu a derulat toate activitatile fara nici un fel de comision, deci gratuit, deoarece prin HG 103/2004 nu a fost prevazut acest aspect.

Batalie pe comisioane
Posibilitatea obtinerii unor castiguri uriase cu eforturi minime a trezit interesul mai multor afaceristi. Castig de cauza a avut lichidatorul judiciar BNP Consult Craiova, al carei actionar majoritar este Vladimir Babov. Prin diverse stratageme, acesta a reusit sa scoata pe linie moarta ICM SA. Mai intai, a fost gasita o firma care avea de recuperat datorii de la CNLO. SC American Romanian Company SA Tg. Carbunesti (ARC), apartinand controversatului om de afaceri Clement Mocanu, a dat prima lovitura firmei ICM. CNLO avea o datorie la firma ARC SA in valoare de aproximativ 6 miliarde lei vechi, obiectul acesteia fiind constructia unui sediu administrativ pentru Casa Judeteana de Pensii Gorj. Demersul a fost initiat, de fapt, la solicitarea BNP Consult, care era, in acelasi timp, administratorul judiciar al firmei ARC SA.
Cu toate ca prin protocolul incheiat la reorganizarea CNLO, ICM SA nu a preluat nici un contract comercial, la cererea creditorului, Tribunalul Gorj a apreciat eronat ca ICM trebuie sa plateasca datoria. Concomitent cu aceasta actiune, firma lui Clement Mocanu a formulat si o cerere de deschidere a procedurii insolventei, care s-a judecat la doar doua zile de la obligarea debitorului la plata celor 6 miliarde lei.

Faliment fortat
Printr-o sentinta comerciala, acelasi Tribunal Gorj a desemnat ca administrator judiciar BNP Consult. In decembrie 2006, societatea lui Babov a cerut judecatorului sindic declansarea procedurii falimentului pentru ICM SA, cu toate ca datoria de 6 miliarde catre American Romanian Company fusese deja achitata. Cererea a fost admisa, magistratul dispunand falimentul, ridicarea dreptului de administrare si dizolvarea societatii. Lichidator a fost numit tot BNP Consult Craiova, judecatorul sindic stabilind un onorariu consistent, de 10% din sumele atrase in contul de lichidare. ICM a acuzat grave abuzuri ale judecatorului. Desi Legea 85/2006 privind procedura insolventei prevede ca judecatorul sindic confirma lichidatorul desemnat de adunarea creditorilor si onorariul negociat, aceste prevederi nu au fost respectate in cazul firmei cu capital de stat. Judecatorul a mai fost acuzat ca nu a acceptat ofertele altor lichidatori, care au propus onorarii intre 2 si 5%.

Dosarul, pe masa judecatorilor Curtii de Apel Galati
Tocmai cand BNP Consult Craiova se si vedea cu banii fostei CNLO in conturi, ICM SA a obtinut stramutarea dosarului de la Craiova la Curtea de Apel Galati, precum si suspendarea sentintei de intrare in faliment, pana la solutionarea recursului. Deoarece prin prima sentinta comerciala nu i-a fost ridicat dreptul de administrare, ICM SA a continuat sa recupereze creante. Vladimir Babov a recurs la o noua stratagema pentru a bloca definitiv activitatea firmei de stat. Lichidatorul judiciar a formulat catre acelasi judecator sindic o alta cerere, aprobata imediat, privind constatarea ridicarii dreptului de administrare pentru SC ICM, cu intentia clara, spun reprezentantii societatii in lichidare, de a ocoli efectele suspendarii falimentului. Curtea de Apel Galati urmeaza sa se pronunte in acest caz, in care firma ICM SA Targu Jiu a fost sacrificata pentru ca lichidatorul judiciar sa-si poata incasa consistentele comisioane. Contactat telefonic, directorul BNP Consult SA, Florin Iunian sisu, a refuzat categoric sa-si spuna punctul de vedere referitor la acest litigiu.

Firme controversate
Firmele care au pus umarul la falimentarea ICM SA Targu Jiu au fost implicate in mai multe scandaluri de presa. In 2005 si 2006, SC ARC SA Tg. Carbunesti  a obtinut de la ANL, prin incredintare directa, mai multe contracte pentru reconstructia caselor distruse in urma inundatiilor. Aceasta in ciuda faptului ca firma lui Clement Mocanu avea mari datorii la bugetul de stat. In 2006, o comisie tehnica a constatat ca "SC ARC SA nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, cu toate ca a incasat de la Guvernul Romaniei peste 18 miliarde lei vechi". Potrivit aceleiasi comisii, lucrarile de constructie a caselor pentru sinistratii de la Vadu Rosca au fost facute de mantuiala.  
Nici BNP Consult Craiova nu s-a prea ferit de scandaluri. Firma condusa de Vladimir Babov a fost acuzata ca, in complicitate cu omul de afaceri Ioan Niculae, a falimentat Agrozootehnica SA Rosiorii de Vede. O alta lichidare "de succes" pentru Vladimir Babov a fost cea a Fabricii "Zaharul" Calafat. BNP Consult a fost acuzata ca, in urma unei licitatii trucate, a vandut fabrica la un pret de nimic.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă