Satul Ostrov, din judeลฃul Hunedoara, este cฤutat de turiลtii care vin în România. Atracลฃia principalฤ este biserica. Prima construcลฃie a fost ridicatฤ din spolii romane ลi cฤrฤmidฤ. Clopotniลฃa este cea mai bine conservatฤ ลi reprezentativฤ clopotniลฃฤ medievalฤ a Haลฃegului istoric. O icoanฤ a Maicii Domnului Hodighitria, care dateazฤ din a doua jumฤtate a secolului al XIV-lea, este una dintre cele mai valoroase picturi medievale din România. Legendele familiilor nobiliare, alฤturi de religie constituie motivele principale pentru care turiลtii vin în acest sat mic din judeลฃul Hunedoara.
Ostrov, un sat pe veche ลosea romanฤ
Satul Ostrov se aflฤ situat pe vechea ลosea romanฤ care fฤcea legฤtura dintre Sarmizegetusa ลi locul ieลirii Streiului din depresiune. A primit acest nume de la poziลฃia înconjuratฤ de cursul Râului Mare ลi Apei Borii. Localitatea era locuitฤ încฤ din secolele IX-X de cฤtre o populaลฃie romano-slavฤ. Tฤtarii ลi apoi turcii au invadat ลi jefuit zona. În Evul Mediu, întregul ลฃinut al Hunedoarei a fost proprietate regalฤ sau a aparลฃinut nobililor care au avut în stฤpânire castele ลi cetฤลฃi. Au existat formaลฃiuni voievodale ลi cneziale ลi cel mai cunoscut a fost voievodul Litovoi. „Comuna aceasta, atestatฤ documentar din 1365, se gฤseลte într-un loc deosebit din din toate punctele de vedere. Aici a fost unul dintre teritoriile primordiale, fiind o insulฤ în marea Tetis, locul în care au supravieลฃuit printre ultimii dinozauri de pe planetฤ. Tot aici, din strฤfundurile acestei mฤri dispฤrute au rฤsฤrit ca un dar al lui Dumnezeu, munลฃii Retezat ale cฤror frumuseลฃi alcฤtuiesc astฤzi Parcul Naลฃional Retezat, plin de lacuri glaciare, specii unice de plante ลi animale salbatice. Pe aceste meleaguri a locuit Cândea, mai târziu Kendeffy, unul dintre cei mai importanลฃi cneji români care au contribuit la apararea Occidentului împotriva invaziilor turcesti”, a explicat dr. ing. Niculiลฃฤ Mang, primarul comunei Râu de Mori, de care aparลฃine ลi satul Ostrov.
Istoria unei biserici deosebite
Biserica din Ostrov s-a aflat în centrul cercetฤrilor istoricilor care, în secolul al XVIII-lea, au efectuat cercetฤri despre epoca romanฤ. Cea dintâi descriere a fost fฤcutฤ de cฤtre vicarul greco-catolic ลtefan Moldovan, în anul 1853, care a clasat biserica în perioada secolelor VIII-XIII. Primele analize ลtiinลฃifice au fost inaugurate de cฤtre reputatul Virgil Vฤtฤลianu, între anii 1936 ลi 1959. Au urmat cercetฤri amฤnunลฃite care au arฤtat etapele construcลฃiei vechiului monument medieval.
Prima bisericฤ a fost un mic edificiu uninavat, de 5,20 x 4,50 metri, cu grosimi ale zidฤriei de 0,90 metri, cu mic altar rectangular la ridicarea cฤruia s-au folosit din plin spolii romane, blocuri mari sau mai mici, dar ลi multฤ cฤrฤmidฤ. Altarul primei biserici a fost ulterior demolat, iar latura de nord a navei a fost înlocuitฤ parลฃial de un alt zid. Douฤ portaluri permiteau accesul în lฤcaลul de cult: unul de vest, parลฃial utilizat ลi astฤzi, ลi altul spre sud, care în momentul de faลฃฤ este blocat. Peretele de sud a avut douฤ ferestre înguste, tipice pentru deschiderile isprฤvite în arc frânt.
Probabil anterior începutului secolului al XVI-lea, localnicii adฤugat o clopotniลฃฤ care porneลte de la un soclu care delimiteazฤ un rectanglu, ridicat pânฤ la 11,30 de metri înฤlลฃime. Aceasta este cea mai bine conservatฤ ลi reprezentativฤ clopotniลฃฤ medievalฤ a Haลฃegului istoric. Primul nivel, aratฤ specialiลtii, are o deschidere în arc frânt ลi o boltฤ în leagฤn, acum spartฤ, pentru a face loc unei scฤri fixe de acces. Urmฤtorul nivel a avut o altฤ intrare, cu scarฤ mobilฤ, ulterior transformatฤ ลi o fereastrฤ cu ancadrament gotic simplu, cu muchie teลitฤ. Ultimul nivel are ferestre pe toate laturile, dar mai scunde. Acoperiลul iniลฃial a fost realizat din lespezi de piatrฤ ลi cฤrฤmizi romane, aลezate în con piramidal.
Decorul cu fresce a atras atenลฃia cercetฤtorilor. Mult timp a fost vorba doar despre o icoanฤ a Maicii Domnului Hodighitria, aflatฤ în timpanul portalului de vest despre care se spune cฤ ar data din a doua jumฤtate a secolului al XIV-lea. Aceastฤ icoanฤ a fost recunoscutฤ a fi una dintre cele mai valoroase picturi medievale din România. Însฤ elementele de picturฤ sunt numeroase. În exterior, se disting scene cu sfinลฃi, pe care se pot citi inscripลฃii zgâriate. În niลa de deasupra intrฤrii sudice, existฤ un superb cap de cal, de la un sfânt cฤlฤreลฃ. Pereลฃii interiori, de sud ลi vest, au, în modul cel mai sigur, pฤrลฃi consistente din vechea frescฤ. Biserica a fost ctitoritฤ de cnezii locali. În 1360, Petru de Ostrov a fost desemnat drept prim protopop cunoscut al districtului. Datele care îi menลฃioneazฤ pe localnici continuฤ într-un anume ritm, pânฤ la mijlocul secolului al XV-lea. Apoi, tocmai de când dateazฤ cele mai importante contribuลฃii la înzestrarea bisericii, iar vechii cnezi au devenit nobili cu privilegii regale, izvoarele scrise devin mai sฤrace. Însฤ, biserica de la Ostrov a suferit rigorile transformฤrilor religioase. Cnezii, apoi nobilii ostroveni au ajuns de la catolici la reformaลฃi. ลi-au schimbat nu numai credinลฃa religioasฤ, dar ลi etnia iniลฃialฤ. Acestei majore metamorfoze i se datoreazฤ acoperirea decoraลฃiilor interioare, specifice cultelor istorice apostolice, nu celor protestante. Imaginea de astฤzi a bisericii este rezultatul unei ample transformฤri care a avut loc probabil în a doua jumฤtate a secolului al XVIII-lea sau la începutul secolului XIX. Dupฤ ce a trecut prin faza greco-catolicฤ, dupฤ 1948, comunitatea ลi lฤcaลul sunt ortodoxe.
GAZDฤ
Preotul îi cฤlฤuzeลte pe turiลti
Turiลtii sunt atraลi de frumuseลฃea bisericii din Ostrov ลi vin sฤ o viziteze. Ei îl gฤsesc pe ospitalierul preot Ovidiu Bora, care le povesteลte despre istoria lฤcaลului de cult, despre legende ลi picturi. O vizitฤ la Ostrov, este un moment deosebit, în care istoria se împleteลte cu religia.