14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialComision de cinci milioane de euro pentru proiectele Clujului

Comision de cinci milioane de euro pentru proiectele Clujului

» Municipalitatea a angajat o companie de consultanta care sa realizeze documentatiile pentru proiecte europene in valoare de 132 de milioane de euro.

 

Municipalitatea clujeana si-a propus sa obtinap fonduri europene de aproximativ 132 milioane de euro in urmatorii doi ani. si aceasta in conditiile in care in bugetul orasului au intrat pana acum doar 500.000 de euro, banii europeni atrasi la Cluj in perioada 2004-2008.

Primaria Cluj-Napoca a semnat contractul de externalizare a serviciilor de elaborare a proiectelor care vizeaza atragerea de fonduri din bani europeni nerambursabili. Partenerul privat al administratiei clujene a fost ales printr-o licitatie pu–blica, urmata de o negociere directa cu primii clasati. Principiul acestui parteneriat prevede ca firma con–sultanta castigatoare, Relians din Iasi, sa fie platita exclusiv pe baza unor comisioane procentuale din proiectele atrase. Mai mult, consultantul risca sa piarda garantia de buna executie, in situatia in care nu reuseste castigarea priectelor depuse.

 

"Este pentru prima data cand o administratie locala are o astfel de abordare privind posibilele finantari disponibile prin linii de finantare europene. Noi ne-am asumat oligatia de a realiza circa zece proiecte pentru municipalitate, in urmatorii doi ani, iar unele dintre liniile de finantare sunt deja deschise, deci suntem oarecum presati de timp" a declarat Ovidiu Eugen Rata, directorul ge-neral al companiei de consultanta. Printre investitiile pe care primarul Clujului, doreste sa le realizeze din bani atrasi de proiectele europene se numara reabilitatea liniei de tramvai, refacerea cladirilor din parcul central, introducerea unui sistem de ticketing, amenajarea parcului-padure Hoia sau crearea unui campus.

In ceea ce priveste costurile administratiei cu consultantul, potrivit lui Apostu, acesta va fi platit numai dupa castigarea finantarii si alocarea sumelor, pe baza unor comisioane negociate la licitatie. Relians va incasa astfel circa 5% din valoarea finantarii obtinute , la care se va adauga o taxa de succes cuprinsa, conform contractului, intre 0,8 si 2,8 % din valoarea proiectului. Totodata, potrivit lui Rata in cazul unui esec al unui proiect realizat, care nu reuseste sa intre in finantare, compania Relians va plati Primariei Cluj-Napoca despagubiri, prin pierderea sumelor depuse cu titlul de garantie .

Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...
Ultima oră
Pe aceeași temă