O comisie parlamentară britanică recomandă primirea a 3.000 de refugiați copii neînsoțiți, victime potențiale ale traficanților
O comisie parlamentară care monitorizează activitatea Departamentului britanic pentru Dezvoltare Internațională recomandă ca Marea Britanie să preia 3.000 de copii refugiați, care călătoresc singuri prin Europa și se află în pericol de a cădea pradă traficanților de persoane, informează Reuters, citat de Agerpres.
Potrivit Comisia pentru Dezvoltare Internațională, preluarea minorilor neînsoţiţi ar trebui să reprezinte prioritatea Londrei în cadrul angajamentului de a primi 20.000 de refugiați sirieni. Mai mult, preşedintele comisiei, Stephen Twigg, a subliniat că refugiaţii cei mai vulnerabili, creaţi de criză, sunt copiii.
Potrivit comisiei, aceasta este o problemă de „maximă urgenţă”, întrucât ei riscă să devină victime ale traficanților de persoane care să-i oblige la practicarea prostituției, muncii forțate și traficului de droguri, după ce au supraviețuit unei călătorii pline de pericole. În aceste condiţii, comisia cere Guvernului să ajungă la o decizie cât mai repede.
Peste 1 milion de migranți și refugiați, dintre care jumătate sirieni, au intrat pe teritoriul Uniunii Europene în 2015, potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).
În luna septembrie, premierul David Cameron s-a angajat că țara sa va prelua până la 20.000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani. Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că „problema”de a duce copii sirieni în Marea Britanie, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană, este analizată, astfel încât propunerile să servească „interesului superior al copiilor afectați”, ca ei să nu fie supuşi la riscurii suplimentare.
Comisia pentru Dezvoltare Internațională a mai cerut guvernului să se asigure că refugiații din grupuri vulnerabile precum LGBT, creștinii și persoanele cu dizabilități au acces la procesul de relocalizare.
Printre altele, comisia recomandă guvernului să folosească mai bine ofertele de sprijin în favoarea refugiaților sirieni venite din partea comunităților locale.