19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană laudă pentru prima dată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie....

Comisia Europeană laudă pentru prima dată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vezi ce scrie în raport

Raportul Comisiei Europene aduce o noutate fata de rapoartele din anii precedenti: noteaza progrese in activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, apreciaza accelerarea judecarii dosarelor si recomanda continuarea reformelor la instanta suprema. Rapoartele anterioare criticau, de regula, absenta progreselor la Inalta Curte, potrivit Hotnews.

“Noile legi privind promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie si raspunderea disciplinara a magistratilor au creat cadrele necesare pentru mai multa claritate si rigoare”, se arată în Raportul Comisiei, citat de Hotnews.

În raport, Comisia Europeană se declară mulţumită de “accelerarea judecării proceselor de mare corupţie”.

“Accelerarea judecarii proceselor de mare coruptie la Inalta Curte de Casatie si Justitie a raspuns recomandarilor Comisiei privind riscul ca unele dosare de mare coruptie sa atinga termenele de prescriptie”, se arată în raport, potrivit Hotnews. De asemenea, Comisia Europeană crede că “acest lucru ar putea avea un impact pe termen mai lung, in ceea ce priveste imbunatatirea procedurilor judiciare si asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea hotararilor judecatoresti definitive“.

Comisia Europeană recomandă României să continue pe calea reformelor începute şi spun că “pregătirile pentru implementarea noului cod penal şi a noului cod de procedură penală”, făcând de altfel şi o serie de recomandări.

“Noile legi privind promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie si raspunderea disciplinara a magistratilor au creat cadrele necesare pentru mai multa claritate si rigoare. Pregatirile pentru implementarea noului cod penal si a noului cod de procedura penala trebuie accelerate in zone precum recrutarile punctuale si reechilibrarea resurselor intre instante si ar trebui sa fie puse in cadrul unui plan de punere in aplicare clar si cuprinzator. Controverse publice au continuat sa puna in discutie capacitatea factorilor de decizie din sistemul judiciar de a raspunde in mod adecvat la problemele referitoare la integritatea si responsabilitatea in cadrul sistemului judiciar. Abordarea cazurilor intarziate trebuie sa fie urmata de actiuni suplimentare care sa asigure ca dosarele de mare courptie sa descurajeze in mod eficient cazurile de incalcarea legilor“. se arată în raportul citat de Hotnews.

In raport, Comisia reaminteste ca a recomandat Romaniei sa imbunatateasca practica judiciara si modul de gestionare a cazurilor in marile dosare de coruptie in sensul de a “imbunatati coerenta si caracterul descurajator al sanctiunilor judiciare in acest domeniu”.

“De la precedentul raport al Comisiei, Inalta Curte a luat o serie de masuri manageriale si administrative pentru a imbunatati celeritatea proceselor de coruptie la nivel inalt, in special in dosarele care riscau sa se prescrie. Aceste masuri au insemnat prioritizarea cazurilor in functie de data prescriptiei si utilizarea temporara a salilor de judecata de la alte instante pentru a permite mai multe sedinte“, se spune in raport, apreciindu-se ca masurile luate au dus la un numar crescut de sentinte.

“Analiza hotararilor pronuntate de instanta in cazurile de mare coruptie indica faptul ca sentintele sunt adesea aproape de minimul legal, iar in peste 60% ele sunt cu suspendare”, se arata in raport.

Raportul mentioneaza ca din iulie 2011 si pana in prezent “au fost de 5 condamnari definitive in instanta impotriva a 13 inculpati in cazurile de achizitii publice. (…) Importanta achizitiilor publice in economia romaneasca ridica semne de intrebare daca acest numar modest de cazuri reflecta cu exactitate scara problemei“.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă