15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialComisarul Varujan

Comisarul Varujan

Varujan Vosganian a plecat ieri la Bruxelles imediat dupa nominalizarea sa in functia de comisar european propus de Romania. Ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, si-a anuntat demisia, la doua zile dupa ce anuntase ca nu renunta la post. Surse din mediul politic acreditau ideea ca a fost vorba de o intelegere PNL – Palatul Cotroceni, si apoi intre PNL si PD, potrivit careia democratii sunt de acord sa accepte ca PNL sa-l nominalizeze pe comisarul european al Romaniei, iar PD va prelua portofoliul Apararii. Ieri, Tariceanu a si anuntat numele comisarului european: Varujan Vosganian. Numele noului nominalizat pentru portofoliul Apararii era cel al lui Sorin Frunzaverde. De fapt, PNL a obtinut ce si-a dorit: permisiunea de a avea un liberal intr-o inalta functie europeana. PD a obtinut de asemenea ce si-a dorit: in ciuda declaratiilor potrivit carora n-ar vrea portofoliul Apararii, de fapt democratii ar fi dat orice sa-l nominalizeze pe Frunzaverde pentru acest portofoliu.

Demisia lui Teodor Atanasiu a venit dupa doua runde de negocieri desfasurate la Palatul Victoria. Ieri-dimineata, premierul Tariceanu s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu timp de ora. Potrivit unor surse liberale, acesta a fost momentul in care s-ar fi discutat ca, in schimbul dreptului PNL de a nominaliza comisarul european, Tariceanu sa accepte dreptul PD de a-l nominaliza pe noul ministru al Apararii. Seful statului a sosit la sediul Guvernului in jurul orei 09.00 si a plecat dupa aproximativ o ora, discutia avand loc in cabinetul primului-ministru.
In jurul orei 11.00, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a primit in cabinetul sau la Palatul Victoria pe liderii PD Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu. De data aceasta, nu pentru o cafea impreuna, ci pentru a discuta problema comisarului european si a ministrului Apararii.

Vosganian s-a grabit spre Bruxelles

In jurul orei 15.00, la inceputul sedintei de guvern premierul Tariceanu a anuntat oficial si faptul ca a nominalizat persoana pentru functia de comisar european in persoana lui Varujan Vosganian. Implicit, Tariceanu a confirmat existenta trocului, pentru ca timp de mai multe zile numele lui Vosganian fusese vehiculat neoficial in presa. Insa reprezentantii Guvernului sustineau ca Tariceanu nu va face niciun anunt pana cand nu il vor face oficialii europeni. Tariceanu le-a spus insa colegilor de guvern ca le anunta numele lui Vosganian pentru a nu-l afla din presa (sic!).
Tariceanu a avut in vedere mai multe variante, dar a spus ca nu va pronunta numele celorlalti care au pierdut. “Am convingerea ca Varujan Vosganian, cu experienta sa politica, cu profilul profesional pe care-l are, va putea sa indeplineasca aceasta functie importanta, care nu este una de ambasador care sa reprezinte interesele Romaniei, ci de ministru al UE, responsabil in egala masura de toate tarile europene”, le-a spus Tariceanu membrilor Guvernului.
Varujan Vosganian si-a programat deja plecarea la Bruxelles in cursul zilei de ieri, cu un avion ce a decolat in jurul orei 17.00. Surse liberale au precizat ca scrisoarea de recomandare a fost semnata exclusiv de premierul Tariceanu, pentru ca in acest fel se creeaza un precedent, prin care propunerile Romaniei pentru Executivul european vor fi atributul sefului Guvernului, si nu al presedintelui.

“Am echilibrat raporturile din Alianta”

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a confirmat, ieri, existenta intelegerii. El a recunoscut si faptul ca s-a tinut seama si de necesitatea echilibrarii raporturilor din Alianta. “Exista o echilibrare a raporturilor dintre cel doua partide, mai ales ca situatia de la Ministerul Apararii era in dubiu, iar presedintele Basescu dorea un apropiat la Ministerul Apararii”. El a spus ca s-a tinut sema si de faptul ca in ultima perioada PNL a obtinut o serie de posturi importante precum sefia Camerei sau cea de comisar european”. Olteanu a spus ca deciziile au fost menite sa “incalzeasca raporturile din Alianta”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă