19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialComisarul european Viviane Reding: Termenul "rom" nu înseamnă România

Comisarul european Viviane Reding: Termenul “rom” nu înseamnă România

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a cerut statelor membre UE să nu confunde termenul “rom” cu România. Afirmaţia a fost făcută la prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc marţi la Bruxelles, informează Agerpres.

În cadrul Comitetului Regiunilor, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a arătat că ţara noastră nu trebuie să devină o ţintă a Uniunii Europene din acest punct de vedere, fiind necesară respectarea principiului liberei circulaţii pentru toţi cetăţenii europeni pentru a putea munci şi depăşi criza economică prezentă în toată Uniunea Europeană. Edilul a subliniat că numele de ‘rom’ nu vine de la români şi că romii există atât în România, cât şi în celelalte state europene.

Viviane Reding a fost de acord cu această viziune şi a făcut apel la toate statele membre ale Uniunii Europene care au populaţie de etnie romă să creeze planuri de acţiune.

“Da, aveţi dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (…) Avem cu toţii răspundere”, a subliniat comisarul european.

Potrivit comisarului, cetăţenii romi au mulţi copii, ceea ce înseamnă că există o parte a populaţiei care creşte.

“Dacă aceşti copii nu merg la şcoală, următoarea generaţie de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeaşi problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acţiune pentru romi”, a completat Viviane Reding.

Aceasta a remarcat că dezbaterile de gen privind populaţia romă durează de peste trei ani.

Viviane Reding a mai spus că a primit foarte multe scrisori din partea diverşilor primari, în primul rând din Franţa, care s-au plâns de comunităţile de romi.

“Mi-au spus cât de dificil este ca în apropierea directă a localităţilor lor să se afle aceste persoane şi cât de greu este să combaţi sărăcia în practică. Acum 17 ani făceam parte dintr-un consiliu local unde aveam de-a face cu problema migraţiei într-un oraş în care 90 % din copiii care mergeau la şcoală nu sunt luxemburghezi. În aceşti 17 ani nu am uitat ce se întâmplă la acel nivel, pentru că nu e teorie, e practică, şi ştiu că trebuie să găseşti soluţii concrete pentru aşa ceva”, a arătat oficialul european, care a insistat asupra necesităţii unor planuri de acţiune pentru romi în primul rând la nivelul comunităţilor locale.

În context, comisarul european a anunţat că în data de 4 aprilie 2014 va avea loc, la Bruxelles, al treilea Summit pentru populaţia romă, la care vor fi prezenţi miniştri din statele membre, reprezentanţi ai asociaţiilor de romi, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă