17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCombinatul siderurgic Galaţi continuă disponibilizările prin pre-pensionare

Combinatul siderurgic Galaţi continuă disponibilizările prin pre-pensionare

Combinatul siderurgic din Galaţi va continua acţiunea de reducere a personalului ca metodă de creştere a productivităţii muncii prin reluarea schemei de pre-pensionare, o modalitate prin care siderurgiştii care se apropie de vârsta de pensionare pot pleca, în mod voluntar, de pe platformă, în schimbul unor salarii compensatorii, a anunţat miercuri, directorul companiei, Bruno Ribo, citat de Agerpres

Acesta este al treilea an consecutiv de când administraţia combinatului aplică această modalitate de reducere a numărului de angajaţi de pe platforma siderurgică. În 2014, numărul total al siderurgiştilor care a plecat din combinat prin schema de pre-pensionări a fost de 365 de persoane, iar în 2015, de peste 300. O cifră asemănătoare este aşteptată şi pentru 2016. 

Fiecare persoană selectată în această schemă de plecări voluntare primeşte o sumă fixă în valoare de 22.000 lei, la care se va adăuga şi un număr de salarii care reprezintă diferenţa – în luni – între data plecării din societate şi data pensionării, dar nu mai mult de 12 salarii. Pentru a fi selectat în programul de pre-pensionări, solicitantul trebuie să mai aibă doi până la pensie, iar activitatea sa să nu fie indispensabilă pentru companie. Fiecare siderurgist care doreşte să plece din combinat în aceste condiţii şi care se încadrează în condiţiile de pensionare poate depune o cerere de includere în programul de pre-pensionare. 

Bruno Ribo a precizat că în combinat se fac totuşi şi angajări dar numărul acestora este mai mic decât al disponibilizărilor. Cei angajaţi au urmat cursurile de ucenicie – o tradiţie a combinatului siderurgic din Galaţi, reluată după 25 de ani. Astfel, în 2014 şi 2015 au fost angajaţi câte 50 de ucenici, iar anul acesta vor fi angajaţi aproximativ o sută pentru că se fac două serii de cursuri. 

,,Numărul personalului va scădea pentru că pleacă mai mulţi prin pre-pensionare decât vin prin angajare”, a spus Ribo. 

El a precizat că la momentul actual combinatul siderurgic mai numără aproximativ 6.000 de salariaţi, la care se adaugă alţi 2.000 aparţinând unităţilor subcontractoare, dar care lucrează tot pe platforma siderurgică. În 2001, la momentul privatizării combinatului Sidex de la Galaţi, pe platforma siderurgică lucrau peste 31.000 de angajaţi. 

Anul trecut, combinatul a realizat o producţie de două milioane de tone de oţel, 70% din producţie mergând la export. 

,,Galaţiul exportă 70% din producţie. De ce? Pentru că chiar şi acum, la o producţie de două milioane de tone suntem mult prea mari pentru România. Şi când eşti forţat să exporţi, te întâlneşti cu competitori ucraineni, ruşi, turci, chinezi, indieni şi niciunul dintre aceştia nu plăteşte taxe pe energie. Însă noi le plătim, iar astfel de costuri suplimentare nu le mai putem transfera către cumpărător. De aceea suntem dezamăgiţi de ultima decizie a Guvernului privind certificatele verzi, căci pentru noi impactul acestei decizii este de circa cinci milioane de euro – un impact mare”, a declarat Ribo. 

El a menţionat că şi în aceste condiţii combinatul îşi poate asigura cheltuielile de producţie, dar cele pentru investiţii sunt susţinute în continuare de Grup. 

Cele mai citite

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

De Paște, Ciolacu i-a dat Gabrielei Firea PAS, CĂ tot Piedone e lăsat la crescut precum cozonacul

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, i-a transmis candidatului declarat al formațiunii sale politice pentru...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă