18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialComandantul Gardienilor Revoluţiei a criticat convorbirea istorică dintre Rohani şi Obama

Comandantul Gardienilor Revoluţiei a criticat convorbirea istorică dintre Rohani şi Obama

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, a criticat luni convorbirea telefonică istorică dintre preşedinţii iranian Hassan Rohani şi american Barack Obama, prima critică exprimată în acest sens în mod public de către un oficial iranian de rang înalt, transmite Mediafax.

Critica generalului contravine dorinţei exprimate atât de Rohani, cât şi de liderul suprem iranian Ali Khamenei, care le-au cerut conducătorilor Gardienilor Revoluţiei să nu se implice în politică, relatează AFP.

“Preşedintele a avut o poziţie fermă şi adecvată în cursul sejurului său, însă, aşa cum a refuzat să îl întâlnească pe Obama, ar fi trebuit să refuze să îi vorbească la telefon şi să aştepte acţiuni concrete din partea Guvernului american”, a declarat generalul Mohammad Ali Jafari pentru site-ul de ştiri Tasnimnews.com.

“În acţiunea sa, Guvernul poate comite erori tactice, precum convorbirea telefonică, dar acest lucru poate fi reparat”, a spus el.

“În cazul în care constată erori ale unor conducători, forţele revoluţionare vor lansa avertismentele necesare”, a atras atenţia generalul, fără să ofere alte precizări.

Acest contact telefonic, care a avut loc vineri la New York între preşedinţii iranian şi american, este primul la acest nivel între cele două ţări, care nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980. Conversaţia a vizat problema nucleară, iar cei doi preşedinţi au convenit ca şefii diplomaţiilor lor să rămână în contact cu scopul de a găsi o soluţie la criză.

În afară de această conversaţie la telefon, şefii diplomaţiilor din ţările membre ale grupului 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) au participat la o reuniune fără precedent cu omologul lor iranian, în urma căreia au anunţat reluarea negocierilor în perioada 15-16 octombrie la Geneva.

Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că ascunde o dimensiune militară în spatele programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte. Iranul este vizat din 2006 de sancţiuni ONU, consolidate în 2012 printr-un embargo petrolier şi financiar impus de Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

La tribuna ONU, Rohani a oferit asigurări că ţara sa nu reprezintă o ameninţare şi a reafirmat că Republica islamică intenţionează să utilizeze energia nucleară “în scopuri exclusiv paşnice”. De asemenea, el a refuzat să cedeze în privinţa “drepturilor” Iranului, referindu-se la îmbogăţirea uraniului pe teritoriul ţării.

– “Putere şi grandoare”

Occidentalii au cerut “fapte” din partea iranienilor, pentru a lua în calcul o anulare a sancţiunilor.

Pentru a răspunde “bunăvoinţei” afişate de Iran, este necesar ca Statele Unite “să anuleze toate sancţiunile împotriva naţiunii iraniene, să deblocheze averile iranienilor în Statele Unite, să îşi înceteze atitudinea ostilă faţă de Iran şi să accepte programul nuclear iranian”, a declarat generalul Jafari, numit în funcţie de către liderul suprem.

Comandantul Forţei Aerospaţiale a Gardienilor, generalul Amir-Ali Hadjizadeh, a apreciat, la rândul său, citat pe site-ul armatei de elită a regimului, sepahnews.com, că, doar “cu un contact şi un zâmbet (din partea lui Obama), ostilitatea Statelor Unite nu poate fi uitată”.

Această ostilitate “continuă de o jumătate de secol şi, chiar dacă vor o schimbare, nu cred că aceasta va avea loc rapid”, a adăugat el.

Ministrul Apărării Hossein Dehghan a susţinut, însă, decizia preşedintelui, apreciind că discuţia dorită de Obama este semnul “puterii şi grandorii” Iranului.

Înainte, dar şi în timpul sejurului la New York, Rohani a subliniat că deţine “autoritatea deplină” asupra negocierilor nucleare cu ocidentalii, dar şi susţinerea liderului suprem, care are ultimul cuvânt asupra dosarelor strategice.

Liderul suprem nu a vorbit, încă, despre contactul dintre cei doi preşedinţi.

Ayatollahul Khamenei a afirmat pe 17 septembrie că nu este “necesar ca (armata de elită) să intre în domeniul politic”. Cu o zi înainte, Rohani le-a cerut Gardienilor Revoluţiei să “păstreze distanţa faţă de curentele politice”, deoarece ei se află “deasupra tendinţelor şi jocurilor politice”.

Vizita lui Rohani la New York a fost salutată atât în Iran, cât şi în străinătate, în pofida faptului că aproximativ 60 de tineri islamişti l-au scuipat la revenirea la Teheran, sâmbătă, strigând “Moarte Americii” şi “Moarte Israelului”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă