18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Băsescu: Toate obiectivele României la summitul NATO au fost atinse. Vom...

VIDEO. Băsescu: Toate obiectivele României la summitul NATO au fost atinse. Vom avea Comandament NATO în țară

UPDATE 18:40 – Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că summit-ul NATO din Newport, Marea Britanie, a fost extrem de important deoarece a prefigurat noile misiuni ale NATO după cele din Afganistan. Șeful statului a punctat că România și-a atins toate obiectivele la această reuniune și a confirmat că vom avea un comandament NATo pe teritoriul țării.

”Evenimentele din ultimele luni au creat condiții ca NATO să se manifeste ca o organizație care își exercită misiunea de a apăra proprii membrii. Mulți au speculat legătura trans-atlantică și chiar unitatea membrilor NATO înainte de summit. Nu există șef de stat sau de Guvern care să nu fi înțeles misiunea NATO de a-și apăra proprii membri. A fost un summit al solidarității care a revitalizat organizația. La orice risc, cât de mic, toată organizația este gata să reacționeze pentru a-și îndeplina misiunea de a-și apăra aliații”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a ținut să precizeze că toate obiectivele pe care România le-a avut în cadrul summitului NATO au fost atinse și a mulțumit ambasadorului român la NATO care a negociat aceste obiective pentru țara noastră.

”Acest summit a adoptat 20 de documente, din care cinci sunt publice și 15 nu sunt publice. Structurile militare trebuie să pună în aplicare deciziile politice luate. Aceasta necesită timp, dar implementarea se va face. Cele cinci documente publice sunt: comunicatul summitului, declarația privind relația trans-atlantică, declarația comună NATO Ucraina, declarația privind Afganistanul, declarația privind forțele armate”, a explicat șeful statului.

Traian Băsescu a menționat că prin adoptarea în cadrul summit-ului NATO a planului de acțiune s-a decis prezența NATO de la fronitera de est a alianței, inclusiv pe teritoriul României. România are două baze militare româno-americane, la Kogălniceanu și Deveselu. Planul de acțiune mărește prezența militară continuă și temporară pe teritoriul României. În prezent, avem 1400 de militari, din care 600 sunt pușcași marini de elită. Aceste efective vor fi suplimentate pentru orice tip de acțiune.

Președintele a anunțat că România va dispune de un comandament NATO, de dimensiuni acceptabile, iar țara dispune de infrastructura necesară pentru acest comandament. 

Traian Băsescu a precizat că NATO va construi un centru de pregătire la Marea Neagră care va fi folosit de flota americană, în colaborare cu cea română și bulgară. Angajamentul SUA este să mențină în spațiul Mării Negre efective care să facă permanent exerciții.

”Marea Neagră este recunoscută ca având o importanță deosebită pentru acțiunile NATO. În susținerea atingerii acestui obiectiv, noi am argumentat cu arcul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre. Argumentul nostru cu strategii a fost că aceste conflcite înghțate pot fi activate pe rând sau toate odată, ceea ce ar crea un mediu profund de instabilitate, ceea ce ar afecta membrele NATO”, a spus președintele.

În declarația NATO se arată că programul de amplasare a scutului anti-rachetă se desfășoară în parametri, iar în 2015 baza de la Deveselu va fi funcțională.

”Există și un lucru care nu o să îi placă premierului, 2% din PIB trebuie să ajungă spre dotarea militară. Ne place, nu ne place, libertatea nu este gratis”, a punctat Traian Băsescu.

Șeful statului a declarat că siguranța cibernetică a fost un alt subiect important în cadrul summit-ului, iar România va deveni una dintre țările care vor coordona acest proiect NATO.

România s-a angajat să participe la cu aproape 300 de oameni pentru misiunea Afganistan. ”Am fost solicitați să preluăm paza unui aeroport Kabul sau Kandahar și vom analiza această solicitare în CSAT și vom stabili dacă ne putem asuma acest lucru”, a menționat Traian Băsescu.

România a reușit să includă Republica Moldova în două programe NATO pentru a dezvolta interoperabilitatea armatei moldovene cu armatele NATO și va duce la o bună antrenare a capacităților militare a Republicii Moldova pentru siguranța proprie.

Președintele a conchis: ”Ne-am făcut treaba. România este în siguranță”.

***

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/387f1ceba96c9720d427bf056a428a15/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

NATO a aprobat un plan de contingență pentru România. Secretarul general, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii", informează Mediafax

Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezintă un mesaj, şi anume că NATO îşi protejează toţi aliaţii, în orice moment.

De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezintă un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe".

El a mai spus că în contextul în care Rusia atacă Ucraina, NATO trebuie să fie pregătită pentru a lua măsurile pentru a proteja aliaţii.

Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă