12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial#Colectiv: Craiovenii avertizează: E doar începutul

#Colectiv: Craiovenii avertizează: E doar începutul

Aproximativ 3.000 de craioveni au ieșit în stradă, miercuri seară, pentru a scanda lozinci împotriva clasei politice. Protestatari au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv și au precizat că acesta ”e doar începutul”, relatează Mediafax. 

Aproximativ 700 de persoane s-au adunat, inițial, în jurul orei 18.00, în Piața “Mihai Viteazul” din Craiova, iar după o oră au plecat într-un marș al tăcerii prin oraș, pe traseul Primăria Craiova – Teatrul Național “Marin Sorescu”, oamenii scandând ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”.

Pe parcursul marșului, numărul protestatarilor a crescut considerabil, ajungând la aproximativ 3.000 de persoane.

”E doar începutul”, au strigat manifestanții, anunţând proteste de amploare și în următoarele zile.

“Stau cu părinții plecați prin străinătate, am un copil acasă, cu șomajul și cu o alocație, nu-mi găsesc serviciu, unde să mă duc? Ne-am îmbolnăvit, nu se poate așa ceva”, a declarat Mariana Crișan, în vârstă de 40 de ani.

Protestatarii craioveni au ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

“Suntem aici în semn de solidaritate pentru victimele din București. Așa mi se pare normal, omenește, uman și pentru asta ne aflăm aici, cu mic, cu mare. Protestăm, nu este normal ceea ce se întâmplă în ziua de azi la noi în țară, nu este normal ca atâtea suflete să moară din neglijența statului”, a declarat un alt protestatar.

La protest au participat și elevi de la trei colegii naționale din Craiova.

”Colegiul «Titulescu» își exprimă durerea prin copiii care au vrut să vină alături de mine. Vor veni sute. Au scris pe foi! Singuri au scris: «Intrarea liberă, ieșirea te costă viața», «O simplă distracție te poate costa viața», «Când voi fi mare, o poză de familie dispare». Copiii au vrut să fie aici în această seară, chiar și un sfert de oră, că sunt după șapte ore de carte. Toți cei care vor să vină eu îi aștept aici”, a declarat Iuliana Jurca, profesor de limba și literatura română.

Mulți dintre protestatari au purtat tricouri albe inscripționate cu mesaje de solidaritate pentru victimele din Colectiv.

”Am ieșit în această seară pentru că ne-am săturat de acest sistem, sistemul acesta nu ne mai reprezintă. O să venim din ce în ce mai mulți pentru că pur și simplu nu se mai poate. Vrem schimbare! Nu se mai poate așa ceva! Clasa politică nu ne mai reprezintă”, a mai spus Cosmin Oslobeanu.

La ora transmiterii acestei știri, în centrul Craiovei au mai rămas doar câteva sute de protestatari.

Și la Drobeta Turnu Severin, aproximativ 200 de persoane, majoritatea tinerilor, s-au strâns, miercuri, în jurul orei 20.00, în fața Palatului Administrativ, de unde au plecat în marș pe străzile orașului, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală și cerând schimbarea clasei politice.

Ei au scandat lozinci precum ”România, trezește-te!” , ”București, nu uita, noi suntem de partea ta!”, ”Nu vă fie frică, Parlamentul pică!”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Protestatarii s-au mobilizat pe rețelele de socializare în cursul zilei de miercuri, iar în timpul marșului au fost însoțiți de mai multe echipaje de polițiști și jandarmi.

În Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară au loc manifestări similare, aceste acţiuni având loc după ce, marţi seară, peste 25.000 de oameni au mărşăluit prin Capitală cerând demisiile premierului Victor Ponta, ministrului de Interne, Gabriel Oprea, şi primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Urmare a acestor ample proteste, premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă. Ulterior, şi-a anunţat demisia din funcţia de primar al sectorului 4 al Capitalei şi Cristian Popescu Piedone.

În incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă