5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialColecția "Vâlcov", în galeria FOTO a RL. Senatorul a vrut să deschidă...

Colecția „Vâlcov”, în galeria FOTO a RL. Senatorul a vrut să deschidă o galerie de artă în București! Clandestină, pentru că nu era in declarația de avere

Procurorii anticorupție au găsit joi 101 de tablouri, ascunse de fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, la locuințele a patru prieteni din București, Slatina  și o altă  localitate Olt.  Tablourile au fost cumpărate cu bani din șpăgile primite cât a fost primar și apoi senator. Vâlcov avea intenția să spele banii printr-o galerie de artă prin care să vândă tablourile. Obiectele de artă au fost ascunse în grabă, sub paturi, printre haine, in dulapuri, imediat după ce DNA a inceput anchetarea lui Vâlcov. Altele au fost ascunse între pereți dubli.  

Pe cel 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ŞTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAŞCU, CONSTANTIN PILIUŢĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ și alții.

Există date că cea mai mare parte a acestor  tablouri au fost achiziționate de la case celebre de licitații. Între acestea ar fi Christie’s , Sotheby’s ,  două case de licitații de la Paris si două din București, după documentele ridicate la percheziții, spun surse judiciare. Acum, anchetatorii au demarat procedurile de autentificare si vor purta corespondențe cu casele de licitații, iar dacă se confirmă, se vor face comisii rogatorii internaționale.

La procedura de identificare și certificare a tablourilor participă o echipă de experți muzeografi și alți experți în domeniul artelor figurative.

După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituții specializate în domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilității ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal și  stabilirea situației lor juridice.

România Liberă  redă un set de fotografii ale acestor tablouri, intre care trei de Picasso.

Citește și: Bombă în dosarul lui Vâlcov: 94 de tablouri celebre, de Picasso, Renoir, Tonitza și Grigorescu, descoperite la percheziții

Acum, Vâlcov dă explicații la DNA despre aceste noi tablouri găsite joi de procurori. Anterior, în urma denunțului parlamentarului PSD Bărbulescu, un alt prieten de-al lui Vâlcov, procurorii au găsit într-un seif un tablou semnat Renoir, au altul semnat Jean Cocteau,  trei lingouri de aur de trei kilograme, peste 1,3 milioane de lei și  90.000 de dolari.

Instanța Inaltei Curți a refuzat, in urmă cu două zile, arestarea preventivă a lui Vâlcov, considerând suficientă arestarea la domiciliu. DNA a contestat decizia instanței. Este posibil ca după noile descoperiri ale procurorilor – colecția de 100 de tablouri de pictori celebri – instanța să decidă arestarea preventivă.

Citește și: REFERAT DNA. Vâlcov a cerut colaboratorilor – inculpați, suspecți, denunțători – să distrugă probe, inclusiv din seiful ascuns la un coleg PSD

Tablouri semnate de Corneliu Baba, Pablo Picasso, Renoir, Jean Cocteau, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza și alti pictori celebri, cumpărate de la case de licitatii, dintre care două din București, urmau a fi expuse într-o galerie de artă pentru care Vâlcov a cumpărat si un spațiu în centrul  Capitalei. 

Potrivit procurorilor, Darius Vâlcov demarase amenajarea galeriei de artă, dar lucrările au fost întrerupte de ancheta procurorilor. Tot din cauza deschiderii anchetei procurorilor, Vâlcov a ascuns tablourile în grabă la patru prieteni de încredere. 

Cele mai multe dintre tablouri au fost achizitionate pentru Vâlcov de către Lucian  Șuşală, arestat deja pentru că l-a ajutat pe Vâlcov să spele spăgile prin firme, cu acte fictive. 

Citește și: Miercurea neagră pentru lupta anticorupție? Parlamentul îl scapă pe Șova și dă unde verde pentru Vâlcov. Reacțiile lui Tăriceanu, PNL și Ambasadei SUA

Procurorii spun că  din anchetă „nu rezultă că Vâlcov era cunoscător de artă, dar a identificat în investițiile în obiecte de artă o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor cu care le-a achiziţionat. Banii proveneau  din fapte de corupţie ( trafic de influenţă pentru care a primit mita de 2.000.000 de euro) și exista intenția de a-i spăla prin galeria de artă”.

Pe rolul Senatului mai există o solicitare de incepere a urmăririi penale, de reținere și arestare pentru săvârșirea de operațiuni financiare, comerciale, incompatibile cu funcțiile deținute, de senator și ministru al Finanțelor. Ca ministru, Vâlcov si-a coordonat afacerile prin intermediari. Există și înscrisuri olografe cu indicațiile lui Vâlcov din care rezultă faptul că era implicat direct in afaceri. De altfel, oamenii-paravan pe care i-a folosit, au făcut denunturi în acest sens și au înmânat procurorilor înscrisuri.

Senatul urmează să se pronunțe pe noua cerere a DNA, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Harghita: Peste patru mii de locuitori nu au curent electric din cauza căderilor de ninsoare și a vântului puternic

Aproape patru mii de locuitori, din 11 localităţi, nu au în continuare curent electric, după ce căderile de ninsoare şi vântul puternic au produs...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă