10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCol. (r) Doru Paraschiv lansează acuzații incendiare „Din ordinul lui Hăpău,...

Col. (r) Doru Paraschiv lansează acuzații incendiare „Din ordinul lui Hăpău, DGIA a șters urmele accidentului lui Gigină“

 

Acuzații incendiare la doi ani de la moartea polițistului-motociclist Bogdan Gigină, cel care deschidea coloana oficială a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Ofițerii Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) sunt acuzați că, în fatidica noapte de 20 octombrie 2015, au șters urmele tragicului accident.

Acuzația a fost lansată public de col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare în cadrul DGIA, într-un interviu acordat ziarului „Cotidianul“. Despre cazul col. Paraschiv „România liberă“ a relatat pe larg, el fiind victima nevinovată a gen. Marian Hăpău, actualul șef al DGIA, și a mentorului său, Gabriel Oprea.

Încredere oarbă

Relația extrem de apropiată dintre cei doi este de notorietate. Pentru că Oprea avea încredere totală în Hăpău, protecția informativă a coloanei fostului ministru de Interne era asigurată de militarii din DGIA, nu de ofițerii DIPI, serviciul secret al ministerului. 

În noaptea de 20 octombrie 2015, Bogdan Gigină rula în viteză cu motocicleta în fruntea coloanei oficiale cu care se deplasa Gabriel Oprea. Pe o ploaie măruntă, din cauza vizibilității reduse şi a vitezei (84 km/h, după cum susțin procurorii), în zona Bulevardului Ştirbei Vodă a pierdut controlul motocicletei şi a căzut într-o groapă săpată pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor.

Șeful dispozitivului contrainformativ al coloanei lui Oprea era, în acea seară, ofițerul DGIA Octav Cercel, nume pe care „România liberă“ îl dezvăluie astăzi în premieră.   

Col. Doru Paraschiv povestește că Gabriel Oprea se afla în zona Băneasa și a fost invitat intempestiv de gen. Marian Hăpău la o petrecere, într-unul dintre sediile DGIA. Acesta este, potrivit lui Paraschiv, motivul pentru care coloana oficială a lui Gabriel Oprea rula cu viteză mare. 

Col. Doru Paraschiv îl acuză pe gen. Marian Hăpău că a dat dispoziție ca toate urmele accidentului să fie șterse. „Oamenii lui Hăpău s-au dus și au zăpăcit urmele. A fost un moment operativ! Aveau ordin să bramburească – că era luminat drumul, că nu era luminat, că era semnalizată groapa, că nu era. S-a creat un spectacol, o confuzie“, susține col. Paraschiv. El spune că există chiar documente „informativ-operative“ cu care se pot proba abuzurile lui Oprea și Hăpău. 

DNA tergiversează dosarul

Deși au trecut doi ani de la tragedie, dosarul morții lui Bogdan Gigină, în care Gabriel Oprea este cercetat pentru ucidere din culpă, se află tot la DNA. Procurorii nu au finalizat nici până în prezent cercetările. Din informațiile noastre, ofițerul DGIA Octav Cercel, șeful dispozitivului contrainformativ al coloanei lui Oprea, nici măcar nu a fost chemat la audieri, deși ar putea fi un martor extrem de important.

Potrivit DNA, la dosar există indicii conform cărora „Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere“.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă