21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCoerenta spatiului

Coerenta spatiului

Neostentativ, linistit, a trecut, la sfarsit de saptamana, sarbatorirea "Ridicarii la cinstirea altarelor a Sfantului Gerard". Momentul este unul de referinta pentru spatiul in care ne aflam. In fond, este primul episcop crestin in Banat, inainte de Marea Schisma. Apoi este un sfant ocrotitor al Banatului, dar in rand cu Iosif cel Nou de la Partas.
Gerard, sau Gerhard sau Gellert – cum preferam sa-i spunem, in functie de limba materna, este incredibil de… banatean. Calugarul Gerardo, venit din Italia, cu o mie de ani in urma, a ajuns episcop de Cenad, numit fiind in acea cali-tate de Sfantul Stefan, cel care a crestinat Ungaria.
A murit in apropierea Cetatii Buda, incercand sa medieze conflictul dintre crestini si pagani. Locul martiriului sau ii poarta numele: dealul Gellert, ce se inalta deasupra Dunarii, in capitala Ungariei. Cate o relicva din trupul sau se afla in fiecare dieceza desprinsa din cea a Cenadului. Ceea ce inseamna ca, simbolic, Sfantul Gerhard tine laolalta toate lacasele de credinta care il celebreaza.
Sarbatorile religioase probabil nu sunt cele mai spectaculoase in zilele noastre. Marile batalii pentru credinta s-au dat cu mult timp in urma. Cuminti, sfintii vegheaza din icoane si din ceruri asupra acestei zone, in care, iata, mai toate cultele si-au gasit locul.
Mozaicul de religii, limbi si etnii din Banat este apreciat drept unic. "Europa in miniatura" – spun, cu multa convingere, europenii care experimenteaza viata din Banat. Multilingvism, coerenta, intelegere – iata principalele trasaturi ale Banatului, inclusiv la inceput de secol XXI.
Din Capela Martirilor, sfintii Gerhard si Iosif cel Nou de la Partos privesc, grav, catre Timisoara si catre ceea ce ea incearca sa devina. Va reusi, oare, zona aceasta asa cum e ea in competitia europeana sau se va pierde? Va sti sa profite de avantajele integrarii europene sau va cadea intre regiunile sarace, neinteresante pe continent? Experienta este cu totul noua.
Deocamdata nu se prea vad proiecte de anvergura, investitii importante, ritm alert in dezvoltare. Prioritatile zonei sunt destul de modest definite. La vremea cand s-au gandit documentele strategice, multi actori semnificativi erau preocupati doar de arena romaneasca, pe care Banatul ocupa un loc privilegiat ca nivel de dezvoltare.
Raportarea la un areal mai larg schimba datele problemei. Si daca e sa invatam ceva din lectiile istoriei, cea dintai ar fi cea ca unicitatea Banatului merita atentie speciala, macar cat sa se stie despre spiritul acestui spatiu, indiferent daca il definim drept fabulos sau doar neobisnuit.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă