13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCoalitia germana pierde adepti

Coalitia germana pierde adepti

O data cu retragerea vicecancelarului social-democrat Franz Müntefering, se intetesc atacurile din sanul coalitiei de guvernare din Germania, formata din partide rivale.  

La jumatatea mandatului, coalitia de guvernare condusa de cancelarul german Angela Merkel are de infruntat disensiuni politice tot mai mari. Retragerea vicecancelarului social-democrat Franz Müntefering, aliat pe care crestin-democrata Merkel se putea baza, da unda verde atacurilor cu miza electorala, ce ar putea duce la ruperea coalitiei si la organizarea de anticipate inainte de alegerile generale ce ar urma sa aiba loc in 2009.
Cu toate ca a invocat motive personale pentru iesirea sa din politica, sotia sa fiind din nou bolnava de cancer, Müntefering pare sa fi ales un moment cu incarcatura politica, saptamana trecuta, dupa congresul Partidului Social-Democrat (SPD), scrie Der Spiegel. Ca ministru al Muncii, Müntefering a incercat in cadrul coalitiei sa obtina un salariu minim pentru angajatii postali, dar crestin-democratii au venit cu trei contraoferte, toate inacceptabile pentru SPD. Din cauza acestui esec, politicianul social-democrat s-a declarat "dezamagit" de cancelarul Merkel: "Pur si simplu nu este o forma buna de colaborare, cand lupti impreuna in cadrul cabinetului pentru niste decizii pe care apoi le torpilezi ca urmare a influentei masive a lobbistilor". O adepta a reducerii influentei statului in economie, Merkel a refuzat sa aprobe salariul minim, spunand ca acesta ar ameninta multe locuri de munca, mai ales in fosta RDG.
Expertii nu intrezaresc alternativa la "marea coalitie" actuala. Pretul este o "situatie de paralizie" in Germania, observa Klaus Schubert de la Institutul Politic din Münster, citat de AFP. Cu doi ani inainte de legislative, dar si la cateva luni de mai multe alegeri regionale, "nici unul dintre partidele din coalitie nu poate risca un pas gresit", spune Schubert. Slabit de plecarea lui Müntefering si aflat in cadere in sondaje, unde este creditat cu 30%, SPD, care detine opt ministri in guvern, nu are sprijinul necesar pentru a incerca sa "basculeze" coalitia. Poate in schimb inaspri tonul si vira mai puternic spre stanga, pentru a recupera electoratul dezamagit de reformele cu jumatate de masura.

» Rivalul lui Merkel
Dupa negocieri interne, social-democratii germani au decis ca postul de vicecancelar eliberat dupa retragerea lui Franz Müntefering sa-i revina ministrului de Externe Frank Walter Steinmeier, fostul sef de cabinet al cancelarului Gerhard Schröder. Steinmeier s-a remarcat deja prin abordarea diferita in politica externa, fidela parca fostului cancelar, nu Angelei Merkel. Apreciat in sondaje, dar fara sustinerea pe care o avea in partid Müntefering, social-democratul Steinmeier va avea dupa toate probabilitatile si mai multe disensiuni cu crestin-democrata Merkel. Miza este una politica: "clarificari interne" trebuie sa aiba loc in Partidul Social-Democrat (SPD) pentru determinarea unui candidat la postul de cancelar in 2009. Postul de vicecancelar este in masura sa-i ofere aceasta trambulina lui Steinmeier, iar delimitarea sa ideologica de cancelarul crestin-democrat sa-i creasca si mai mult popularitatea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă