16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCoaliţia elimină procurorii din comisia de evaluare a judecătorilor care vor să...

Coaliţia elimină procurorii din comisia de evaluare a judecătorilor care vor să promoveze la ICCJ

Liderii coaliţiei au decis în şedinţa de luni ca procurorii să fie eliminaţi din comisia de evaluare a judecătorilor care doresc să promoveze la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel încât comisia să fie formată exclusiv din judecători, scrie Mediafax.

Decizia a fost luată la solicitarea grupului minorităţilor, au arătat sursele citate.

Liderii Coaliţiei au stabilit, luni, un calendar privind angajarea răspunderii Guvernului pentru comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, stabilind să insiste în Parlament ca o eventuală moţiune de cenzură să fie citită luni, 19 decembrie, iar votul să fie exercitat la 22 decembrie.

Decizia coaliţiei este ca Guvernul să înceapă în această săptămână procedurile de angajare a răspunderii pentru legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, propunerea către Parlament fiind ca asumarea să fie angajată joi, 15 decembrie.

Amendamentele pentru cele două proiecte de legi vor fi aştetptate de Executiv până miercuri, 14 decembrie, inclusiv.

Şedinţa liderilor coaliţiei a precedat reuniunea Executivului.

Guvernul s-a reunit în şedinţă la ora 10.00, pentru a discuta proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru numirile în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac a declarat, la începutul lunii noiembrie, că analizează varianta promovării unui nou proiect de lege, după ce Parlamentul a respins un proiect de act normativ pe această temă.

Întrebată atunci dacă noul proiect va fi promovat prin răspunderea angajării Guvernului în faţa Parlamentului pentru a fi adoptat până la publicarea raportului Comisiei Europene pe justiţie, din luna februarie, Lidia Barac a precizat doar că Guvernul nu va încălca Constituţia.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a respins, în luna octombrie, un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ să se facă dintre judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin cinci ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă ICCJ în ultimii zece ani ca judecător sau procuror, au obţinut calificativul “foarte bine” la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar, s-au remarcat în activitatea profesională.

În prezent, vechimea minimă necesară pentru cei care doreau să promoveze la ICCJ este de 12 ani.

O altă modificare pe care o propunea Executivul era ca judecătorii care voiau să acceadă la ICCJ să dea un concurs care să constea într-un examen scris.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

În replică, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că solicitarea şefului statului ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea asistenţei sociale şi numirile la ICCJ este o încălcare gravă a Constituţiei.

La scurt timp, preşedintele a trimis o nouă scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra “rugăminţii” de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii asistenţei sociale.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă