12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCMR: Ar trebui declarată stare excepţională în România din cauza plecării medicilor

CMR: Ar trebui declarată stare excepţională în România din cauza plecării medicilor

“Aş vrea să văd această schimbare, dar nu ştiu care este aceasta, pentru că este prima dezbatere care s-a făcut legată de descentralizare. Descentralizarea este un lucru bun cu o singură condiţie. Să se vadă de ce trebuie făcută, cum trebuie făcută, care va fi impactul asupra stării de sănătate a populaţiei şi asupra calităţii serviciilor medicale. Ceea ce am înţeles de la această dezbatere este că ministerul încearcă să arunce spitalele cu datorii şi finanţarea acestora către comunităţile locale. Avantajul este că spitalul va fi mai aproape de comunitate, de nevoile de sănătate, dar dezavantajul este că într-un an de criză finanţarea va fi la fel de proastă ca acum, dacă nu mai rău. Cred că este nevoie de nişte reguli unitare pentru toată ţara, pentru că nu suntem un stat federal unde fiecare judeţ să-şi stabilească regulile sale. Fără aceste reguli vom asista în continuare la acest cancer care roade sistemul de sănătate şi anume politizarea”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Astărăstoaie a adăugat că atât primarul, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean vor fi interesaţi de o problemă, şi anume pe cine să numească în funcţia de director de spital sau şef de secţie. Preşedintele Colegiului Medicilor din România a afirmat că este sceptic că de la 1 iulie actele legislative vor fi gata, sau dacă vor fi gata vor fi făcute cum au fost şi altele, ‘pe genunchi’, iar sistemul va fi iarăşi zguduit.

“Legea 95 din 2006 a centralizat sistemul, iar acum se trece la descentralizare. Sunt destul de sceptic de deschiderea pe care o au guvernanţii la reacţiile din teritoriu. Am această experienţă mai ales în acest an, când orice comentariu nu a fost luat în calcul şi se vede cum funcţionează sistemul”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Prof.dr. Vasile Astărăstoaie susţine că în acest moment medicii au alte probleme încât să se mai gândească cum este organizat sistemul. Medicii sunt foarte puţini în unităţile medicale care sunt subfinanţate, timpul de lucru depăşeşte puterea fiecărui medic, nu au mijloace la îndemână şi nu au cu ce să-şi facă datoria, iar cei mai mulţi se gândesc cum să plece în străinătate.

“În acest moment ar trebui declarată stare excepţională în România. Începând din decembrie 2009 şi până în martie 2010 au fost organizate la Bucureşti şi la Iaşi trei târguri pentru medicii care doresc să plece în străinătate, oferindu-se un număr de 6.500 de locuri. Cam 60% dintre medicii care au fost la aceste târguri pleacă, iar restul de 40% nu pleacă din diverse motive, dar acest 60% reprezintă 10% din medicii care practică în România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că atunci când au plecat 2% dintre medici Guvernul trebuie să declare alertă roşie. Nu am văzut nici o măsură, nu am văzut nici o îngrijorare, dar în acelaşi timp Ministerul Sănătăţii spune că trebuie să închidem spitale pentru că mai au doi medici. Dacă au mai rămas doi medici îl transformi, dar nu îl închizi. Ceea ce este greşit în toată această abordare este că nu se ţine cont că activitatea spitalelor nu este o activitate economică, iar profitul spitalelor se reflectă în starea de sănătate a populaţiei şi nu în cheltuielile spitalelor”, a subliniat Astărăstoaie.

În ceea ce priveşte coplata, preşedintele Colegiului Medicilor din România crede că aceasta nu se va aplica de la 1 iulie, având în vedere atât reacţia populaţiei, cât şi a organismelor profesionale. Astărăstoaie susţine că aceste reacţii au fost atât de ferme încât nu vede ca un Guvern să aibă curajul să introducă sub această formă coplata pentru că pierderile politice şi electorale vor fi majore.

Conferinţa “Descentralizarea şi organizarea spitalelor” a fost organizată de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă