17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa H - Rusia

CM 2014: Grupa H – Rusia

Rusia n-a pornit la drum în preliminariile CM 2014 din postura de favorită a grupei F. Şi asta pentru că Portugalia era capul de afiş şi echipa de la care iubitorii fotbalului aşteptau totul. N-a fost deloc aşa. Rusia a câştigat grupa cu 7 victorii, 1 egal şi două înfrângeri, un golaveraj de 20-5 şi 22 de puncte strânse în cele 10 jocuri disputate.

Rusia a pierdut cu Irlanda în deplasare, cu 0-1. Apoi, a venit rândul Portugaliei să îi pună pe respect pe ruşi. A fost tot 1-0 în Portugalia. În returul celor două jocuri , Rusia s-a impus cu 2-0 în întâlnirea cu Irlanda de Nord şi cu 1-0 în partida cu Portugalia. Se poate spune că ruşii şi lusitanii şi-au împărţit frăţeşte punctele. Ruşii s-au impus cu 1-0 în faţa Azerbaidjanului şi a remizat 1-1 în deplasare. Israelul nu a pus probleme fostei armate roşii. A cedat cu 0-4 pe teren propriu, şi s-a predate şi în Rusia, cu 1-3.  În fine, micuţa reprezentativă a Luxemburgului a dat un singur gol în dubla cu Rusia. A fost 4-1 pentru ruşi, acasă, şi 4-0, în deplasare.

Rusia a preluat palmaresul Uniunii Sovietice. Aşa că se poate spune că armata roşie are patru sferturi de finală disputate la turnele finale- în Suedia- 1958, Chile-1962 şi Mexic-1970. A fost ceva mai bine pentru ruşi la mondialul din Anglia, din 1966 când au mers pe mâna unuia dintre cei mai buni portari din ÎNTREAGA istorie a fotbalului- LEV IAŞIN. Rusia a avut atunci şi un atacant de mare clasă, Igor Chislenko. Aşa că a trecut de faza grupelor şi a ajuns până în semifinal. N-a fost cu noroc, însă. Armata Roşie a pierdut atunci cu 1-2 atât semifinala cu Germania de Vest , cât şi meciul pentru locul 3, cu Portugalia. Ruşii au continuat ghinioanele şi câteva decenii mai târziu- au fost eliminaţi in faza grupelor la ediţiile din 1994, din Statele Unite ale Americii, şi 2002- Coreea/Japonia. Rusia a ratat calificarea la ultimele două ediţii de turneu final, din Germania-2006, şi Africa de Sud- acum patru ani.

Portarul Igor Akinfeev nu a ratat nici măcar un meci în cele 10 meciuri de calificare şi a încasat doar 5 goluri. Aşa că nu mai are nevoie de nicio prezentare- are un procentaj senzaţional şi va închide poarta şi la Rio de Janeiro. N-a fpcut treaba singur. A fost ajutat în defensivă de Sergey Ignashevich.  Apoi, Fabio Capello mizează, la mijloc, pe Roman Shirokov şi Victor Fayzulin. Cel mai bun marcator în calificări a fost atacantul celor de la Zenit St. Petersburg, Aleksandr Kerzhakov. Chiar dacă nu a început întotdeauna în primul 11, Kerzhakov, şi-a făcut treaba.

Viktor Onopko are cele mai multe selecţii la prima reprezentativă- 190. Cel mai bun marcator este Vladimir Beschastnykh, cu 26 de reuşite. Dacă facem referire la perioada Uniunii Sovietice, atunci, omul cu cele mai multe selecţii este legendarul Oleg Blokhin, cu 112 meciuri jucate pentru Armata Roşie. Tot el este şi cel mai bun marcator al perioadei sovietice, cu 42 de reuşite.

Primul meci jucat de Rusia, pe vremea imperiului, a fost cu Finlanda, în Suedia, la Stockholm, în iunie 1912. A fost 2-1 pentru Finlanda.

Rusia este pe locul 13 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a fost locul 3, în aprilie-iunie 1996. Rusia nu a coborât niciodată mai jos de locul 40, în decembrie 1998.

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă