7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialClujul, primul oraș românesc care introduce bugetarea participativă

Clujul, primul oraș românesc care introduce bugetarea participativă

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a71f78}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 12.0px Helvetica}
p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; line-height: 9.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; line-height: 9.0px; font: 14.0px Helvetica}
p.p9 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; line-height: 9.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p10 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 80.0px; font: 30.0px Helvetica}
p.p11 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 39.0px Helvetica}
p.p12 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica}
span.s1 {font-kerning: none}

Cluj-Napoca este prima comunitate care trece la bugetarea participativă online. Primarul Emil Boc a anunțat, ieri, că acest proiect va duce la democratizarea administraţiei publice. Concret, bugetarea participativă va însemna că orice clujean va putea depune un proiect pentru a obţine o finanţare de la Primărie, în domenii precum repararea aleilor, străzilor sau trotuarelor sau orașul digital. Platforma IT este oferită gratuit de clusterul ARIES Transilvania.

Care sunt regulile

Valoarea fiecărui proiect va putea fi de maximum 150.000 de euro. Propunerile vor putea fi depuse de fiecare cetăţean în parte, astfel că nu există obligativitatea ca acesta să dispună de o asociaţie, fundaţie sau companie. Fiecare proiect va fi supus votului publicului, însă, înainte de a intra în competiție proiectele vor fi verificate din punctul de vedere al legalităţii de către juriştii Primăriei. „Putem finanța, evident, doar proiectele legale din punct de vedere al formei și al conținutului”, a declarat Emil Boc.

În total, bugetul alocat de Primărie pentru bugetare participativă va fi de 2,25 milioane de euro. Vor fi finanţate în fiecare an câte 15 pro-iecte, care vor putea viza şase domenii. Primul se referă la alei, trotuare şi zone pietonale, al doilea este reprezentat de mobilitate, accesabilitate şi siguranţa circulaţiei, cel de-al treilea se referă la spaţii verzi şi locuri de joacă, iar cel de-al patrulea de amenajarea de spaţii publice, prin instalarea de mobilier urban şi dezvoltarea iluminatului public. Cel de-al cincilea este reprezentat de infrastructură educaţională şi culturală, iar cel de-al şaselea vizează oraşul digital.

Fiecare clujean va putea depune mai multe pro-iecte, dar maxim câte unul pentru fiecare din cele şase domenii de interes. După ce vor fi înregistrate pe platforma online, va începe votul. Cei care vor dori să obțină mai multe voturi vor face lobby printre prieteni. De exemplu, dacă un grup de studenți dorește să facă cu acești bani oferiți de Primărie cea mai tare rețea Wi-Fi dintr-un campus studențesc, vor face lobby printre colegii lor, chiar și printre cei care nu stau în cămine ca să le voteze proiectul.

La fel, dacă un clujean va dori să amenajeze un părculeț pe strada pe care locuiește, va face lobby printre vecinii săi, inclusiv de pe străzile adiacente, care vor putea beneficia de acest proiect, pentru a le obține votul. Dacă un clujean nu are calculator ori tabletă sau nu știe cum să folosească tehnologia informației, va putea merge la unul dintre sediile Primăriei și va vota acolo sau își va înregistra în acest fel, cu ajutorul func-ționarilor, proiectul dorit. Va exista un birou special dedicat bugetării participative, care va funcționa în incinta Centrului Cultural Casino.

După prima etapă de vot, vor rămâne în finală 30 de proiecte, dintre care vor fi obligatoriu primele trei proiecte în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu, adică, în total 18 proiecte. Celelalte 12 pro-iecte care vor intra în finală vor fi stabilite în funcţie de numărul total de voturi, indiferent de domeniu.

Capitală Europeană a Inovării

Proiectul vine în sprijinul candidaturii Clujului la titlul de Capitală Europeană a Inovării. Candidatura va fi depusă oficial, probabil, în aproximativ 10 ani. Titlul este acordat în fiecare an de către Comisia Europeană. Până acum, au fost declarate Capitale Europene ale Inovării oraşe precum Amsterdam, Barcelona sau Viena.

Care este calendarul competiției

Bugetarea participativă pentru acest an presupune patru etape: înregistrarea participanţilor, depunerea propunerilor de proiecte, analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate şi apoi votul cetăţenilor. În perioada 17 iulie – 20 august vor fi depuse proiectele. În perioada 21 august – 1 octombrie va avea loc analiza proiectelor, iar în perioada 2 octombrie – 22 octombrie va avea loc prima etapă de vot. În intervalul 23 octombrie – 29 octombrie va avea loc validarea primei etape de vot. Apoi, cele mai votate proiecte vor intra în a doua etapă de vot. Cea de-a doua rundă de vot va avea loc în perioada 30 octombrie – 19 noiembrie, iar în intervalul 20 noiembrie – 26 noiembrie este validarea celei de-a doua etape a votului. Afişarea rezultatelor finale va fi pe 27 noiembrie.

Directorul executiv al ARIES Transilvania, Bianca Muntean, a precizat că „platforma bugetareparticipativa.ro a fost realizată de una dintre companiiile membre ale clusterului”. Este vorba de firma clujeană Evozone. Clusterul ARIES Transilvania numără 75 de companii de IT, entităţi catalizator şi universităţi.

Directorul general al Evozone, Gabriel Creţu, a declarat că „platforma web este foarte simplu de utilizat şi nu necesită alte aplicaţii preinstalate pentru a fi folosită”.

Cele mai citite

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

Începe Festivalul Cărților Deschise la Opera Comică pentru Copii

La Opera Comică pentru Copii, ultimele două weekend-uri din luna martie sunt dedicate cărților, lecturii și poveștilor, îmbogățind experiența tuturor pasionaților de literatură. A...

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă