16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCluj: Lanţ uman în jurul unei biserici reformate. Oamenii cer stoparea lucrărilor...

Cluj: Lanţ uman în jurul unei biserici reformate. Oamenii cer stoparea lucrărilor la sediul ISJ

Peste 500 de persoane au format, duminică seară, un lanţ uman în jurul Bisericii Reformate cu două turnuri din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de lucrările la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj care au loc în vecinătate, cerând stoparea acestora, potrivit Mediafax.

Participanţii la protest s-au adunat duminică seară în curtea Bisericii Reformate cu două turnuri din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje pe care scria “Nu/ Nem – Nu vrem Cathedral Plaza 2”, “Existenţa valorilor cultural-religioase nu se discută, se protejează”.

Ei au asistat la rugăciuni rostite de preoţii mai multor culte maghiare prezenţi în curtea bisericii, după care au format un lanţ uman în jurul lăcaşului de cult, ţinându-se de mâini.

Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, a spus că protestul a fost iniţiat întrucât mai sunt şanse ca proiectul sediului ISJ Cluj să fie modificat.

“Noi am protestat printr-un lanţ uman în jurul Bisericii Reformate cu două turnuri pentru apărarea lăcaşului de cult şi împotriva lucrărilor de construire la sediul ISJ Cluj, aflat în vecinătate. Credem că mai sunt şanse ca proiectul să fie modificat. În urma acestui proiect va fi alterată nu numai împrejmuirea bisericii, ci şi structura acesteia. Suntem îngrijoraţi deoarece după începerea lucrărilor a ieşit la iveală faptul că garajul subteran al clădirii influenţează calea izvoarelor şi apelor subterane, periclitând, astfel, stabilitatea bisericii”, a spus Kato.

Şeful Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) Cluj, Virgil Pop, a declarat, la rândul său, că pentru construirea sediului ISJ “s-au încălcat legi şi au fost făcute gafe de către Ministerul Culturii şi de către Primărie”.

“Este o construcţie stupidă. Am dat aviz negativ construcţiei sediului ISJ din partea Comisiei în septembrie 2010, considerând că intervenţia în această zonă din vecinătatea bisericii este interzisă de mai multe acte normative, după cum este intezisă şi funcţiunea de birouri. Cu toate acestea, tot s-a dat aviz de la Bucureşti pentru construcţie”, a spus Pop.

La protest au mai fost prezenţi, printre alţii, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, şi mai mulţi consilieri locali UDMR.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat că protestul nu este îndreptăţit şi că prin acţiunea desfăşurată s-a dovedit “lipsă de respect faţă de învăţământul clujean”.

“Protestul nu este îndreptăţit pentru că noi avem toate avizele încă din 2009. Este o acţiune a unora care nu doresc să se construiască nimic în centrul Clujului. În ceea ce priveşte temerile că ar fi periclitată structura bisericii, pot să afirm că nu este adevărat. Au fost făcute studii geo, au fost date avize, dacă va apărea o problemă tehnică aceasta va fi rezolvată”, a spus Cuibus.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a început, în 2009, lucrările de construire la noul sediu, pe strada Argeş, pe un teren de aproape 5.000 de metri pătraţi aflat în proprietatea statului român, respectiv a Clubului Sportiv Şcolar “Viitorul”, investiţia fiind estimată la 8 milioane de lei. Proiectul include şi un sediu pentru clubul sportiv, care va cuprinde un bazin de înot şi săli de sport, valoarea lucrărilor ridicându-se la 16 milioane de lei.

Lucrările au fost sistate o perioadă mai lungă de timp după ce, cu ocazia săpăturilor arheologice de descărcare istorică, în zonă s-au descoperit mai multe vestigii din epoca romană şi din cea medievală, respectiv un zid roman, fragmente de ceramică romană şi piese medievale din secolele XIII-XIV. Specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au considerat că nu se impune păstrarea vestigiilor în sit, acestea fiind scoase şi depozitate la muzeu.

Lucrările au fost reluate în septembrie 2012, fiind realizată fundaţia viitorului imobil, iar stadiul construcţiei depăşeşte în prezent 10 la sută.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a explicat că era nevoie de un nou sediu pentru instituţia pe care o conduce, în condiţiile în care inspectoratul funcţionează în clădrea Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar (SLIPC), unde plăteşte o chirie lunară de 15.000 de lei.

Biserica Reformată cu două turnuri din Cluj-Napoca este monument istoric, datând din anul 1851.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă