12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialClinton despre ridicarea vizelor pentru români: Congresul decide

Clinton despre ridicarea vizelor pentru români: Congresul decide

România doreşte să găsească noi soluţii pentru includerea în Visa Waiver, programul care permite intrarea cetatenilor straini in SUA fara viza, i-a spus marţi, la Washington, ministrul de externe Teodor Baconschi secretarului de stat Hillary Clinton. Aceasta, însă, nu pare să fi identificat noi modalităţi decât cele deja ştiute – îmbunătăţirea ratei de refuz a vizelor, potrivit Realitatea TV.

“Am discutat cu secretarul de stat despre dorinţa noastră de a conlucra pentru a găsi noi soluţii pentru includerea României în programul Visa Waiver. Cum suntem membri cu drepturi depline ai NATO şi UE, credem că cetăţenii noştri merită să călătorească fără vize în Statele Unite”, a spus Baconschi în timpul briefingului de presă de la Departamentul de Stat.

Secretarul american de stat nu a avut însă soluţii salvatoare. Ea a evitat să facă promisiuni concrete sau să se arate prea optimistă şi a repetat că singura cale posibilă este îmbunătăţirea ratei de refuz a vizelor, insistând asupra faptului că în Visa Waiver condiţiile sunt puse de Congres, nu de administraţie. Ce poate face administraţia este să-i ajute pe români să cunoască mai bine ce au de făcut şi care sunt regulile, pentru a nu-şi vedea dosarul refuzat atunci când solicită viza de SUA.

Clinton a fost întrebată la briefingul de presă cât de aproape este România de ridicarea vizelor şi ce paşi trebuie făcuţi de ambele părţi pentru a accelera acest proces şi a da românilor posibilitatea să călătorească în Statele Unite pentru educaţie, în scop de afaceri sau ca turişti. În răspunsul său, Hillary Clinton a evitat să indice un orizont de timp şi a subliniat că pentru includerea în Visa Waiver trebuie îndeplinite standardele stabilite de Congresul american, în special regula privind rata de refuz a vizelor, şi nu a dat altă soluţie decât îmbunătăţirea acestui parametru printr-o campanie – deja demarată – prin care românii să cunoască mai bine regulile atunci când depun dosarul pentru obţinerea vizei.

“Ministrul şi cu mine am discutat pe acest subiect, pentru că încurajăm foarte mult călătoriile românilor în Statele Unite şi ale americanilor în România. Aţi menţionat doar câteva din principalele motive – pentru educaţie, pentru afaceri, pentru recreere sau pur şi simplu pentru a beneficia de frumuseţea şi ospitalitatea popoarelor noastre”, i-a spus Hillary Clinton ziarisului care a întrebat-o despre Visa Waiver. “Regulile privind Visa Waiver sunt consfinţite prin legislaţie”, a continuat ea. “Congresul a stabilit nişte standarde care trebuie atinse şi conlucrăm strâns cu guvernul român pentru a-i asista pe cetăţenii români să ajungă la acele standarde. Vrem ca românii să ştie ce reguli sunt, astfel încât să poată să le urmeze, iar noi să putem accelera şi creşte proporţia mare de vize acceptate, pentru a întruni condiţiile pe care Congresul le-a stabilit”, a subliniat secretarul de stat. “Prin urmare, suntem foarte implicaţi în a lucra pe această temă, dar trebuie să fie îndeplinite cerinţele Congresului”, a insistat Hillary Clinton. “Şi tocmai de aceea vrem să contribuim la educaţia publicului şi să desfăşurăm o campanie comună pentru a încerca să-i ajutăm mai mult pe cetăţeni să ştie care sunt regulile respective şi să le poată îndeplini”, a încheiat Hillary Clinton.

România, alături de Bulgaria, Polonia şi Cipru, se numără printre cele patru ţări din UE care nu sunt încă incluse în Visa Waiver. Dintre aceste patru ţări UE ai căror cetăţeni încă mai au nevoie de vize pentru a intra în SUA, România are rata cea mai mare de respingere a vizelor ( 26,3% la 1 octombrie 2009, în condiţiile în care pragul maxim admis este de 3%). Polonia a înregistrat în 2009 o rată de refuz de 13,5%, iar Bulgaria de 17,8%.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă