15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialClasele de elita, un semiesec

Clasele de elita, un semiesec

Clasele de elita care ar fi trebuit infiintate din acest an de invatamant in fiecare judet pentru a-i reuni pe elevii de clasa a V-a din mediul rural cu performante deosebite reprezinta deocamdata un semiesec. In cele mai multe cazuri, inspectoratele scolare au strans doar cateva cereri.

Inspectoratul scolar Judetean (ISJ) Constanta a inregistrat pana acum o singura solicitare privind inscrierea in clasa de elita. Eleva din localitatea Baraganu care a indeplinit criteriile de selectie a fost transferata la Colegiul "Constantin Bratescu" din Constanta. Reprezentantii ISJ au precizat ca in aceste conditii nu se mai pune problema infiintarii clasei speciale.
In Vrancea, inspectoratul a identificat un numar de 25 de elevi de elita din tot judetul, dar numai trei sau patru sunt de acord sa se inscrie in aceasta clasa care ar urma sa se formeze pe langa Colegiul National "Unirea" din Focsani. "Intampinam mari greutati din partea parintilor care nu vor sa-si lase copiii departe de casa", a declarat inspectorul-sef al ISJ Vrancea, Iordache Bostan.

Doar cinci elevi din mediul rural cu performante deosebite la invatatura au fost identificati in judetul Hunedoara pentru clasele de elita de la colegiile nationale. Luminita Hergoi, inspector in cadrul ISJ Hunedoara, a spus ca nici pentru cei cinci nu au fost primite inca dosarele necesare. In Alba nu a fost infiintata nici o clasa de performanta. Potrivit inspectorului scolar general adjunct, Elena Ignat, ISJ Alba a initiat toate demersurile pentru a fi infiintata o astfel de clasa, dar nu au existat solicitari.
Mihai Stroe, inspector scolar general al Inspectoratului scolar Tulcea, a declarat ca nici in acest judet nu s-au constituit clase de elita: "Doar 11 elevi din tot judetul s-au inscris pentru astfel de clase si, fiind un numar prea mic, nu am putut infiinta nici macar o clasa. Am prelungit termenul de inscriere pana la 1 octombrie si tot nu au aparut solicitari".

Deocamdata singurul judet unde proiectul pare sa aiba succes este Neamt, unde elevii din mediul rural dornici sa urmeze clasa a V-a in regim de performanta la oras s-au inscris de trei ori mai multi decat estima Inspectoratul scolar Judetean. In total au fost depuse 70 de dosare. Elena Ciurea, purtator de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean Neamt, a declarat ca toate cele 70 de dosare au fost evaluate de catre reprezentanti ai ISJ si ai Comisiei Judetene de Resurse si Asistenta Educationala. "Astazi familiile celor 70 de copii vor fi anuntate cu privire la rezultatul evaluarii dosarelor, daca au fost indeplinite sau nu criteriile stabilite.

Maine elevii ale caror dosare au fost acceptate vor fi evaluati de catre o comisie formata din profesori de limba si literatura romana, matematica, istorie si geografie, dupa care vor fi testati din punct de vedere psihologic", a spus Ciurea.
ISJ Dolj nu va alcatui o clasa de elita din cauza ca nu gaseste copii care sa exceleze in acelasi domeniu de activitate, a spus Luminita Popescu, inspectorul scolar general. "Vom selecta 25 de elevi, dar nu vom forma o clasa speciala, pentru ca unii copii exceleaza la matematica, iar altii in alte domenii. Ii vom indrepta spre liceele vocationale, dar nu vor avea un statut special, deoarece noi consideram acest lucru daunator pentru varsta lor", a spus Popescu.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă