19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialClara Voda va fi Elisabeta Rizea

Clara Voda va fi Elisabeta Rizea

» Alexandra Maria Lara ar putea juca in "Caravana cinematografica", realizat de Titus Muntean dupa Ioan Grosan.
» Silviu Purcarete incepe la toamna productia unui film despre un "Macondo oltenesc".
» Tudor Giurgiu  si scenaristul Radu F. Alexandru n-au rezolvat inca "sarada".

Una dintre cele mai asteptate productii cinematografice romanesti ale perioadei urmatoare, "Aproape liniste", n-a mai intrat in filmari in martie, asa cum era planificat. Regizorul debutant in lungmetraj Constantin Popescu spune ca filmarile s-au amanat pentru 15 mai. Povestea rezistentei anticomuniste narate prin intermediul partizanilor Haiducii Muscelului si al celor din Banda Gavrila a fost rescrisa pentru trei filme a cate o ora si 45 de minute. "Poate ca e mai scump, dar e mult mai aproape de ce imi doresc", afirma regizorul. Prima parte a tripticului se numeste "Portretul luptatorului la tinerete" si se ocupa de Ion Gavrila Ogoranu – pe care-l va interpreta Constantin Dita –, alaturi de care mai joaca  Alin Mihalache, Catalin Babiuc, Vasile Calofir, Bogdan Dumitrache, Alex Potocean si Mihai Constantin. Director de imagine e Liviu Marghidan. Filmarile vor avea loc, pana pe 15 iulie,  pe langa Bucuresti, la Breaza si mai ales in Fagaras. A doua parte se va intitula "Elisabeta" si o va avea pe Clara Voda in rolul Elisabetei Rizea si pe Gabriel Spahiu in cel al lui Gheorghe Rizea. Partea a treia, care se ocupa de Toma si Petre Arnautoiu, interpretati de Dragos Bucur si Andi Vasluianu, se va turna anul viitor. Tot anul viitor, in iunie, Constantin Popescu trebuie sa intre in filmari si cu lungmetrajul "Principii de viata", care a castigat anul trecut  finantare la concursul CNC. "Aproape liniste" e produs de Filmex cu sprijinul CNC. Cele trei filme ale tripticului vor fi de sine statatoare, vor fi proiectate separat la cinematograf, dar personaje care sunt secundare intr-o parte devin principale in alta.  Regizorul isi propune o abordare onesta a "unuia dintre rarele momente de demnitate ale poporului roman".
Stere Gulea ar trebui sa intre si el in filmari in acest an cu ecranizarea romanului lui Dan Lungu, "Sunt o baba comunista". "Am inteles de la producatorul Andrei Boncea ca am intra in septembrie, dar n-am castingul, pentru ca mai am nevoie de o luna ca sa inchei "Weekend cu mama", ne-a declarat Stere Gulea. Cineastul doreste sa modifice romanul, si l-a anuntat deja pe scenaristul Lucian Dan Teodorovici, pe care Dan Lungu il mai ajuta la scris. "Viziunea mea i-a cam dat peste cap. Scenariul are o optica obiectiva, eu as vrea sa merg pe cea subiectiva – a personajului principal feminin. Nu ma intereseaza sa fac un studiu despre cineva care are nostalgii dupa perioada comunista, ci sa observ framantarile cuiva care are aceste nostalgii. Da, trebuie simplificat romanul. Trebuie crosetat", spune Stere Gulea, care e dispus la "compromisul" voice-over-ului, dar care nu a hotarat inca ce actrita va lua in rolul Emiliei Apostoaie-Burac – pe Luminita Gheorghiu, pe Dana Dogaru sau pe altcineva.

Cel mai fericit film din lume nu e primul
"Sunt foarte speriat", spune Radu Jude cand il intrebi daca e presat de primul lungmetraj, "Cea mai fericita fata din lume", ale carui filmari le incepe in luna iunie. Dar cand ii spui ca la al doilea film stresul e si mai mare, replica e: "Dar ca sa ajungi la el trebuie sa faci un prim film cel putin decent". "Cea mai fericita fata din lume", proiect care a iesit anul trecut, in august, pe locul intai la concursul CNC destinat debuturilor (primind un milion de lei credit) se inspira dintr-o intamplare reala traita de Radu Jude cand realiza o reclama: o fata din provincie a castigat o masina la o campanie de racoritoare, dar parintii sunt de parere ca masina trebuie vanduta. Conflictul izbucneste in drumul spre Bucuresti, dar finalul promite sa multumeasca pe toata lumea. Bugetul e de aproximativ 600.000 de euro, iar producator e HiFilm. "Cea mai fericita fata din lume" a castigat in ianuarie Sundance/NHK International Filmmakers Award, adica 10.000 de dolari si promisiunea ca filmul va fi difuzat de cea mai mare televiziune japoneza, NHK.
Dupa "Examen", Titus Muntean a asteptat patru ani pana la al doilea film. In luna septembrie el va incepe filmarile la ecranizarea "Caravanei cinematografice" de Ioan Grosan. Filmul e produs de Libra Film, iar scenariul e scris de Titus Muntean, cu "binecuvantarea" prozatorului. Distributia nu e facuta, dar se spera in cooptarea Alexandrei Maria Lara, careia i s-a trimis deja scenariul. Proiectul a participat la prima sesiune a cunoscutului workshop EAVE, unde regizorul-scenarist a primit sfaturi importante. Titus Muntean ar trebui sa il definitiveze in aceste zile, dupa care, prin coproducatorii german si maghiar, proiectul va fi depus la concursurile de finantare organizate de CNC-urile din cele doua tari.

La Palilula, in Dolj
Un alt proiect Libra Film, care a castigat in 2006 la CNC, se pregateste si el de intrarea in productie. Pentru "Conversatie cu serafim", Silviu Purcarete a terminat recent al patrulea draft. Titlul a fost insa schimbat in "Undeva la Palilula", Palilula fiind, asa cum declara producatorul Tudor Giurgiu, un "Macondo oltenesc". Filmul intra in filmari la toamna si e o coproductie romano-germana-franceza, cu imaginea realizata de Vivi Dragan Vasile, scenografia lui Cristian Niculescu si o distributie din care nu vor lipsi actorii de teatru ai lui Silviu Purcarete – Ofelia Popii, Ilie Gheorghe si Cristian Stanca. In opinia producatorului, filmul va fi "un soi de "Amarcord" romanesc din anii ‘60", iar premiera va avea loc in toamna anului 2009. Tudor Giurgiu nu e insa la fel de optimist in privinta filmului pe care el insusi ar trebui sa-l realizeze dupa scenariul lui Radu F. Alexandru. "sarada" a castigat finantare de la CNC in 2006, dar regizorul si scenaristul au pareri divergente despre cum ar trebui facut filmul. "Eu am vazut in scenariu un posibil punct de plecare spre un love story despre un barbat a carui femeie a disparut acum 20 de ani, n-am vazut legaturi cu Securitatea. Aceste lucruri le spune mult mai bine serban Marinescu", declara regizorul-producator care trebuie sa hotarasca daca mai face el filmul sau cauta alt regizor. Oricum, contractul cu CNC nu s-a semnat inca. Tot la toamna, in octombrie, trebuie sa intre si Catalin Mitulescu in filmari cu "Un balon in forma de inima".
Toate filmele despre care am vorbit mai sus sunt cofinantate de CNC. Suparat pe CNC la sfarsitul anului 2006 pentru felul in care acorda finantarile, Cristi Puiu a promis sa nu mai ia niciodata bani de la stat. Pana acum s-a tinut de cuvant, dar pentru proiectul sau, "Aurora", cu care a participat la piata de coproductii de la Rotterdam si Berlin, n-a reusit sa obtina finantari. Cineastul a declarat pentru "R.l." ca din bugetul de 1.400.000 de euro n-a obtinut pana acum nici un ban.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă