32 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialCladirile istorice ale Dorohoiului, demolate pentru a face loc unor afaceri private

Cladirile istorice ale Dorohoiului, demolate pentru a face loc unor afaceri private

Vechile cladiri din centrul istoric al Dorohoiului nu mai pot fi admirate astazi decat in fotografii sau pe internet.

Cetatenii pot sa vada ce a fost odata orasul lor, astazi municipiu, alta-data targ, doar cu ajutorul imaginilor virtuale.  
Spre deosebire de municipalitatea botosaneana, care a beneficiat de o finantare europeana pentru reabilitarea unui segment din centrul istoric al orasului, autoritatile din Dorohoi au decis pur si simplu anul trecut sa demoleze cladirile. Astfel, imobilele in stil boieresc care imbracau cu personalitate vechiul targ al Dorohoiului au ramas astazi doar o amintire.

In schimbul demolarii, autoritatile locale au promis ca personalitatea orasului va fi redata prin amenajarea unui pasaj pietonal, a unei piatete, prin constructia unei case de cultura sau ridicarea unei statui cu figura muzicianului nascut la Liveni, George Enescu. Pentru toate acestea insa e nevoie de bani, sustin aceleasi autoritati, iar oamenii de afaceri abia ajung in municipiu- resedinta de judet.
"Dorohoiul nu are o viata a lui, care sa atraga investitori. Tot ce se intimpla este cu efortul autoritatilor", sustine viceprimarul municipiului, Dorin Alexandrescu. Demolarea cladirilor incarcate de istorie este explicata de acelasi viceprimar intr-un mod cel putin surprinzator: "Cladirile din centrul vechi nu au o incarcatura istorica mare, sunt cladiri tipic evreiesti, nu exprimau ceva.

 

Am dori sa reproiectam zona in parteneriat cu o firma ca sa pastram functionalitatea culturala, de sala de spectacole, dar sa oferim posibilitati celui care investeste, adica spatii pentru birouri, magazine. Altfel, nu avem cum. Fiind zona centrala, trebuie sa facem totul numai pentru utilitate publica. Neavand surse financiare suficiente, ne gindim la un parteneriat cu o firma sau cu fonduri structurale", mai spune viceprimarul. Mai este insa o problema! Municipalitatea este inca in proces cu 13 dintre proprietarii cladirilor care au fost retrocedate si vor trebui despagubiti. Pana atunci ramane ruina vechilor cladiri dintr-un Dorohoi tot mai putin interesant si mai cunoscut printre investitori. Un Dorohoi fara potential. Al doilea municipiu din cel mai nordic judet.

Cele mai citite

Întârzieri și zboruri anulate. Vacanțele, amenințate să fie afectate

Industria de transport aerian s-a confruntat în ultimele zile cu întârzieri și zboruri anulate. Spațiul aerian european a fost grav perturbat din cauza gestionării...

Inculpații din dosarul de evaziune fiscală Panama Papers, achitați

Toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, epicentrul scandalului internaţional de evaziune...

Marşul Bucharest Pride 2024 și Marșul Normalității, pe străzile din București

Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, începând cu ora 16.00, în Capitală. Evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ este organizat de Asociaţia Accept.   Mai mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă