21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCircuitul secret al „banilor fantomă“

Circuitul secret al „banilor fantomă“

Potrivit New York Times, care citează consilieri ai şefului de stat afgan, zeci de milioane de dolari au fost livrate de CIA în valize, rucsacuri şi în pungi de plastic pentru biroul preşedintelui afgan, Hamid Karzai, de peste un deceniu. Destinaţi creşterii influenţei serviciilor secrete americane, aceşti bani au alimentat corupţia şi au ajuns la şefi talibani.

Banii veneau în secret şi plecau în secret. Noi îi numeam „banii-fantomă”, a declarat Khalil Roman, director de cabinet al lui Karzai între anii 2002-2005. CIA a procedat la astfel de plăţi în fiecare lună timp de un deceniu, scrie NYT, căruia oficiali afgani i-au precizat că, deşi banii erau depuşi lunar la biroul preşedintelui afgan, nimic nu indica faptul că el beneficia personal, banii fiind remişi Consiliului de Securitate naţională. Plăţile pentru biroul preşedintelui nu erau supuse supravegherii şi restricţiilor impuse ajutorului oficial american acordat de CIA programelor de ajutor oficiale sau finanţării serviciilor secrete afgane şi nu păreau să încalce legile americane. Responsabili americani şi afgani familiarizaţi cu plăţile au fost citaţi spunând că obiectivul principal al furnizării banilor era de menţinere a accesului la Karzai şi la cercul său intern şi de garantare a influenţei CIA la palatul prezidenţial, care exercită o putere enormă în cadrul guvernului foarte centralizat al Afganistanului.

Numai că o mare parte a banilor a mers la seniorii războiului şi la politicieni, mulţi având legături cu traficul de droguri şi, în unele cazuri, cu talibanii, minând strategia retragerii din Afganistan, decisă la Washington. Sursele citate de cotidianul american arată că CIA a susţinut şi reţele de clientelism pe care diplomaţii americani şi agenţi ai forţei publice luptau să se dezmembreze, lăsând guvernul sub dominaţia crimei organizate. „SUA au fost cea mai mare sursă de corupţie în Afganistan“ a declarat un responsabil american pentru NYT.

Saci şi din Iran

Un responsabil american declară că SUA nu erau singurele care alimentau trezoreria lui Karzai. Iranul vărsa la rândul său saci cu bani lichizi unui apropiat al preşedintelui afgan. În 2010, Karzai a recunoscut că biroul său a primit cash în saci de provenienţă din Iran, duşmanul declarat al Statelor Unite, dar că era o formă transparentă de ajutor pentru acoperirea cheltuielilor pala­tului prezidenţial. Obiectivul Teheranului era acelaşi cu cel al CIA – creşterea influenţei vecinilor iranieni la Kabul. În octombrie, NYT relata că Iranul îi trimitea lui Omar Daudzai, şeful de cabinet al lui Karzai, un „flux secret şi regulat” de bani pentru a cumpăra loialitatea şi a prezerva interesele iraniene în Afganistan. Iar aceste plăţi nici nu erau păstrate secrete. După o vizită de stat în Iran, un ambasador iranian a urcat la bordul avionului prezidenţial al lui Karzai şi i-a dat lui Daudzai un sac plin cu bani în văzul altor membri ai administraţiei.

În cei peste 11 ani de domnie a lui Hamid Karzai, în ţară nu există interes pentru a lupta contra corupţiei nici în armată, nici în poliţie. Două dintre instituţiile cele mai puternice din ţară, care primesc fonduri de miliarde de dolari în acest scop.

Cele mai citite

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă