15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCiobanii ameninta cu taierea oilor

Ciobanii ameninta cu taierea oilor

Obligati de medicii veterinari sa-si modernizeze stanele pentru a putea fi autorizati sanitar, ciobanii din Delta ameninta ca, mai degraba, vor sacrifica zeci de mii de oi. Autorizatia sanitar-veterinara este una dintre conditiile pentru ca ei sa-si poata comercializa legal produsele.

Aproape jumatate din efectivul de circa 300.000 de oi din judetul Tulcea este crescut in Delta. Cele 80.000 de hectare amenajate pentru agricultura si piscicultura din Delta au devenit pasune pentru oierii din zona Sibiului. In cele mai multe cazuri este vorba de spatii insalubre situate in zonele Pardina, Tatanir, Sireasa, Stipoc. Dealurile aride ale nordului Dobrogei gazduiesc si ele sute de stane utilate la nivel medieval, in care cresc aproape 100.000 de oi.
Nicio ferma de oi din acest judet nu detine insa autorizatie sanitar-veterinara. Directia Veterinara Tulcea a anuntat ca tot laptele produs de aceste oi se prelucreaza in conditii de igiena precara, iar branza nu indeplineste conditiile sanitar-veterinare impuse de lege pentru a fi comercializata.

Incertitudinea oieritului

Pe de alta parte, oierii din Delta au spus ca nu vor investi in transformarea stanelor lor in ferme conforme cu normele veterinare europene. Vasile Stratache, care creste in Delta, impreuna cu fratii sai, zeci de mii de oi, a declarat ca daca nu va mai fi lasat sa vanda branza pentru ca nu detine autorizatie sanitar-veterinara va sacrifica intregul efectiv. Si sibienii care cresc oile pe terenurile agricole de la Pardina ameninta ca vor taia animalele.
Nici satenii din Podisul Casimcei, care detin zeci de mii de oi, nu vor sa se alinieze la normele sanitar-veterinare de procesare a laptelui. Chiar daca stanele acestora sunt foarte aproape de satele Casimcea, Rahmanu, Razboieni si Corugea, iar costul investitiilor impuse de legislatia sanitar-veterinara este mai redus decat in Delta, ciobanii de aici sunt la fel de reticenti. Si ei ameninta ca vor lichida rapid efectivele daca nu vor fi lasati sa vanda, ca pana acum, branza.

Primul semn al modernizarii

Doar oierii de pe dealurile Beidaud, Stejaru, Ceamurlia si Sarighiol par dispusi sa-si modernizeze stanele. Ciobanii de aici au inceput sa se asocieze cu patronul unei fabrici de produse lactate care se construieste in zona, fabrica utilata in conformitate cu normele europene. Nicolae Dan, reprezentantul asociatiei ciobanilor de la Stejaru, a afirmat ca au fost angajati experti care vor scrie proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Asociatia vrea sa-i ajute pe proprietarii de oi sa constituie ferme dupa modelul din tarile UE si sa organizeze un sistem de colectare si de transport al laptelui de la aceste ferme.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă