10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt cei mai bogaţi oameni din Europa

Cine sunt cei mai bogaţi oameni din Europa

Faptul că mexicanul Carlos Slim Helu este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 69 miliarde de doari nu mai este o noutate pentru nimeni. Aveţi însă idee care sunt cei mai bogaţi europeni şi din ce şi-au făcut aceştia averile? Iată un clasament realizat pe baza datelor Forbes de Business Insider şi publicat de Capital.ro.

Conform jurnaliştilor de la Business Insider, cel mai bogat european este un francez. Bernard Arnault, aflat pe poziţia a patra în clasamentul mondial, deţine o avere de 41 de miliarde USD în mare parte realizată prin afacerile sale din someniile modei şi băuturilor. Cea mai nouă „ispravă” a lui Arnault este încercarea de a prelua controlul asupra Hermes. Deocamdată, compania la care francezul deţine poziţia de CEO, LHVM Group, deţine 20% din acţiunile companiei Hermes.

Spaniolul Amancio Ortega, proprietarul Zara, ocupă locul doi în Europa şi cinci la nivel mondial. Acesta are o avere estimată la 37,5 miliarde de dolari, iar „legendele” susţin că este fiul unui muncitor la căile ferate care abia îşi putea hrăni familia. Ortega a început construcţia impresionantului său imperiu croind rochii împreună cu soţia sa în sufrageria locuinţei personale.

Stefan Persson este al treilea cel mai bogat european. Finanţatorul şi, totodată, beneficiarul lanţului de magazine H&M a stâns de-a lungul vieţii circa 26 de miliarde de dolari şi deţine chiar şi un sat întreg în Marea Britanie. În clasamentul mondial, Persson ocupă locul opt.

Poziţia a patra a topului miliardarilor europeni este ocupată de germanul Karl Albrecht, cu 25,4 miliarde USD, sumă deţinută în special graţie magazinelor Aldi. Pe locul cinci se află, cum altfel, Liliane Bettencourt, franţuzoaica în poprtofoliul căreia se află compania L’Oreal. Averea acesteia este estimată la circa 24 miliarde USD şi este administrată, după un lung război în justiţie, de fiica sa.

Următoarele cinci poziţii sunt ocupate, în ordine, de Michele Ferrero (19 mld. USD din afaceri cu ciocolată), Alisher Usmanov (18,1 mld. USD din telecom şi oţel), Berthold şi Theo Albrecht (17,8 mld. USD), Michael Otto (17,6 mld USD) şi Rinat Akhmetov (16 mld USD).

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă